Pahimmassa tapauksessa äkkijarrutus aiheuttaa ketjukolarin. Uutissirkuksen työryhmä onnistui selvittämään, miten rajun tilanteen voi välttää.

Uutissirkuksen autoilu- ja ralliautoiluasiantuntija Uolevi Ahosen johtaman ryhmän jäsenet pystyivät puolen vuoden selvitystyön jälkeen välttämään peltipoliisin kohdalla sattuneet kolarit lähes sataprosenttisesti. Ahonen suosittelee työn aikana löydettyä toimintatapaa kaikille tielläliikkujille.
“Viimeisen selvitysviikon aikana vain yksi jäsenemme joutui onnettomuuteen. Hän ajoi päin nopeuskameran pylvästä.”
Ahosen mukaan onnettomuus ei kuitenkaan johtunut äkkijarrutuksesta vaan siitä, että kuljettaja yritti ajaessaan ottaa selfietä, jossa olisivat näkyneet sekä hän että kameratolppa.
Ryhmän 12 jäsentä ajelivat henkilöautoillaan kuuden kuukauden ajan suomalaisilla valtateillä. He tarkkailivat vaaratilanteita erityisesti 80 kilometrin nopeusrajoitusalueella sijainneiden peltipoliisien kohdalla. Tutkimuksen aikana he lähestyivät nopeuskameraa 180, 160, 140, 120, 100 ja 80 kilometrin tuntinopeudella.
“Rajuimmat äkkijarrutukset joutui tekemään 180 kilometrin nopeudesta”, Ahonen paljastaa.
Kaikki ryhmän jäsenet havaitsivat selkeän kikan, jonka avulla jarrutukset ja niiden aiheuttaman ketjukolarivaaran sai minimoiduksi.
“Jos ajaa nopeusrajoitusten mukaisesti, niin peltipoliisin nähdessään ei tarvitse jarruttaa ollenkaan”, Uolevi Ahonen kiteyttää.
Hän arvioi, että rajoitusten noudattaminen säästää myös luonnonvaroja ja autoilijan aikaa.
“Polttoainetta kuluu vähemmän ja jopa metsää joudutaan kaatamaan vähemmän, koska autoilija ei joudu kirjoittamaan sanomalehden yleisönosastoon peltipoliisin aiheuttamista äkkijarrutuksista. Luonnonvaroja ja aikaa säästyy myös siinä, että nettipalstoillakaan ei tarvitse kommentoida asiaa.
Artikkeli kuuluu Uutissirkuksen klikkiotsikkojuttujen sarjaan. Sarjassa julkaistaan juttuja, joihin rustataan uteliaisuutta herättävä otsikko, jotta lukijat klikkaisivat itsensä somen uutissvirrasta sivustollemme asti ja viettäisivät juttujemme parissa edes muutaman sekunnin, joka toki sekin hetki voi olla tilastollisesti merkittävä, kun yritämme myydä mainoksia juttujemme yhteyteen ja saimmepas tästäkin kursiivitekstistä näinkin pitkän ja lisää niitä lukusekunteja tälläkin tavoin.