Press "Enter" to skip to content

Innovaatiot , Uusimmat

Historiallisia kaskuja. Eräs aprillipila vuodelta 1878.

»Asia koskee erästä aprillipilaa. Julkaiskaa huhtikuun 1 p. lehti nimeltä ‘Keisarikunta’, joka ajaa sitä asiata, että Amerikan Yhdysvallat olisivat muuttuva keisarikunnaksi.»

Yrjö Washington Lasten lehden piirroskuvassa
Yrjö Washington oli Amerikan Yhdysvaltain ensimmäinen presidentti. Artikkelin kertomana vuonna 1878 elettiin Rutherford B. Hayesin presidenttikautta.

Tätä selitti muuan nuori englantilainen, kun hän maaliskuun lopulla 1878 oli astunut erään newyorkilaisen lehden toimistoon, ja päässyt lehden päätoimittajan puheille.

»Aate on niin hassu», vastasi päätoimittaja, »ettei sitä voi käyttää edes aprillipilana.»

»Miksikäs ei?» kysäsi englantilainen; »tietäväthän ihmiset, että on huhtikuun 1 päivä, ja että on kysymyksessä pilanteko. Kukaan ei tietysti usko, että joku toden teolla tahtoisi muuttaa pohjois-amerikkalaisen tasavallan keisarikunnaksi; mutta huomiota se tulee kumminkin herättämään.»

»Tahdon tuumia asiata», sanoi päätoimittaja; »tulkaahan jonkun päivän päästä uudelleen.»

Kun englantilainen parisenpäivää sen jälkeen uudelleen saapui toimistoon, sanoi lehden toimittaja hänelle: »Minä suostun tuumaanne. Se on kyllä hullunkurinen, mutta koko New York tulee saamaan nauramisen aihetta.

Me julkaisemme ensimäisen numeron »Keisarikuntaa» ja ehdotamme siinä kaikella vakavuudella, että olisi nimitettävä diktaattori, sotilas, joka lujalla kädellä keisarina johtaisi maan kohtalot. Kaikki viime aikoina ilmenneet epäkohdat voidaan numerossa ottaa ruoskittaviksi; tunnettuja henkilöitä voimme mielin määrin haukuskella, ja minä todella uskon,että se numero tulee herättämään huomiota. Ainakin on yleisö oleva kiitollinen siitä, että olemme saaneet sen nauramaan.

Huhtikuun 1 p. tuli ia sen kanssa myös »Keisarikunta» N:o 1. Siitä oli otettu useamman tuhannen painos, mutta, ulosantajan suureksi kummastukseksi menivät nämä tuhannet tunnin kuluessa kaupaksi. Täytyi ottaa lisäpainos, sillä yhä tulivat sanomalehtipojat ja lehden myyjät vaatimaan uusia numeroita ja, menekki oli noin kolmekymmentätuhatta. Suuret amerikalaiset lehdet eivät ilmestymisensä suhteen ole sidottu mihinkään määrätunteihin. Ne ilmestyvät, niin pian kuin löytyy erinäisiä uutisia, ja suuret lehdet antavat usein viisi, kuusi painosta päivässä, osaksi uudistaen sisältönsä joka painoksessa.

»Keisarikunnan» ulosantaja havaitsi nyt yhäti kasvavalla hämmästyksellä, että New Yorkin suuret vakavat lehdet eivät ollenkaan hoksanneet tässä olevan pilantekoa kysymyksessä, vaan että ne ottivat asian kokonaan vakavalta kannalta. Kaikki ne antoivat ylimääräisiä painoksia, hyökättiin uuden lehden kimppuun.

Amerikassa on vain kaksi tärkeätä valtiollista puoluetta, tasavaltalaiset ja demokraatit. Ensinmainitun puolueenlehdet väittivät heti, että »Keisarikuntaa» julkaisevat demokraatit, etelävaltioiden miehet, entiset orjien isännät, saadaksensa vaitiomuodon kumotuksi. Demokraatit puolestansa taas luulivat, että »Keisarikunta» ilmestyy kenraali Grantin eduksi, jolla on aikomus tehdä itsensä diktaattoriksi ja sitä myöten keisariksi. Kiihko oli ääretön, ja oikein vakavanlaatuinen poliittinen skandaali syntyi aprillipilasta.

Julkaisija ymmärsi oman etunsa; hän antoi heti toisen numeron »Keisarikuntaa», jossa hän hosui oikeaan ja vasempaan, demokraatteja sekä republikaaneja, ja neljäntoista päivän kuluessa myytiin uutta lehteä tuhansissa kappaleissa, kunnes vihdoin päästiin perille, että pilaahan koko asia olikin alusta loppuun. Kun lehteä meni kaupaksi enää kymmenentuhatta, lopetti ulosantaja sen julkaisemisen. Mutta hän, samoin kuin se nuori englantilainenkin, joka niin mainion aatteen oli antanut, voivat olla rahatuloksiin lehden myymisestä sangen tyytyväisiä.

Alkuperäinen teksti julkaistu Viipurissa ilmestyneessä Uusi Inkeri -lehdessä 30.3.1906 / Kansalliskirjasto

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.