Press "Enter" to skip to content

Uusimmat

Tampere vaihtaa raitiovaunut köysirataan

Pikaraitiovaunuyhteyksien kustannusarvio on karkaamassa käsistä jo ennen rakennustöitä, joten raitiotietä ehdotetaan korvattavaksi köysiradalla ja gondolihissiverkostolla.

Näsinneulan edessä näkyy Näsijärveä ja takana tummia pilviä
Särkänniemestä tulisi yksi tärkeimmistä köysirataverkon risteysasemista.

Köysiradan tukipisteinä voidaan käyttää osin olemassa olevaa infrastruktuuria, kuten Pispalan haulitornia, Hervannan kerrostaloja sekä keskustan hotelleja.

“Tällöin radan vaatimat kaivuu- ja perustustyöt jäävät olennaisesti raidevaihtoehtoa alemmiksi”, Uutissirkuksen pysäköintiluola- ja ilmarata-asiantuntija Uolevi Ahonen kertoo puhelimitse Ravintola Tillikasta.

Asiasta perillä olevien tahojen mukaan varjosuunnitelmaa on kuumeisesti valmisteltu tamperelaisten keskustaravintoloiden (sit) kabineteissa ja saunanperäkammareissa jo kuukausia.

Delfiinaltaasta hahmotellaan
gondolihissien risteysasemaa

Gondolihissi-ideaan törmättiin Tampereen Delfiini-gaten yhteydessä, kun Tampereen kaupungin urheilu-, musiikki-, ja kulttuurilautakunnan jäsenet olivat virkamatkalla tutustumassa Kolmårdenin eläintarhan delfinaarioon sekä merenkulkuyhteyksiin Suomen ja Ruotsin välillä. Kolmårdenissa eläintarhaa kiertää laskettelurinteistä tuttu 350 metriä pitkä gondolihissirata.

Uusi idea hyödyntää laajasti paitsi Tampereen korkeuseroja myös sen laajaa osaamista kulttuuri- ja urheilukaupunkina. Alustavassa suunnitelmassa hissien keskusasema sijoitetaan Särkänniemen huvipuiston entiseen delfinaarioon, josta radat lähtevät neljään eri pääilmansuuntaan, päätepisteinään Ylöjärvi, Pirkkala, Hervanta ja Kangasala.

Delfinaarion allastila muunnetaan kansalaisten olohuoneeksi ja pop-up-showtilaksi, jossa voidaan järjestää monimuotoisesti urheilua, musiikkia ja kulttuuria, kuten puulaakipallopelejä, matkustajien spontaaneja lauluesityksiä ja perinnehämäläistä shut-up-komiikkaa. Jos tila jäädytetään, voidaan sitä käyttää pilkkikilpailujen simulointiin heikkoina luonnonjäätalvina.

Huvipuistolle ja joukkoliikenteeseen
suunnitteilla yhteinen kausilippu

Tampereen kaupungin liikennelaitos on tiettävästi tekemässä yhteistyösopimusta Särkänniemen huvipuiston kanssa matkahupirannekkeen luomisesta niin, että samalla maksulla voi kieppua myös huvipuistossa. Tämä edellyttää teknisiä muutoksia gondolien rakenteeseen sekä turvavöiden ja kypärän käyttöpakkoa paikallisliikenteessä.

Kypärät saataneen lahjoituksena SM-liiga Oy:ltä, jos gondolihissien reitti ohjataan kulkemaan myös suunnitelmissa olevan keskustajääpalatsin, työnimeltään Kummolan Kukkenhaim, anniskelualueen kautta. Tällöin kaupunkiin saadaan maailman ensimmäinen julkisen liikenteen drive-in kaukalo ja ravintola.

Tampereen kaupungin urheilu-, musiikki- ja kultturilautakunta on jo lähettänyt työryhmän Keski-Euroopan rinteille tutkimaan käytettyjen hiihtohissien tekniikkaa ja saatavuutta. Työtyhmän odotetaan raportoivan asiasta milloin tahansa ennen ensi- tai seuraavia lumia.

Teksti: Jalmari Aalto, maakuntakirjeenvaihtaja

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.