Press "Enter" to skip to content

Politiikka , Teknologia

Ulkoministeriön tietovuodon syy selvisi: testitunnukset oli unohdettu poistaa

Ulkoministeriön tietoturvaharjoittelijan mukaan urkkija ei päässyt ylemmän tason järjestelmiin, koska hänellä ei ollut ministeriön admin-tunnuksia.
Ulkoministeriön tietoturvaharjoittelijan mukaan urkkija ei päässyt ylemmän tason järjestelmiin, koska hänellä ei ollut ministeriön admin-tunnuksia.

Ministeriön tietoturvaharjoittelija Usko Vahvala arvioi, että tunnusten vaihto kilpailutetaan viimeistään vuodenvaihteeseen mennessä.

“Heti viikonlopun jälkeen on tarkoituksemme poistaa hätätyönä muutamia erittäin helposti arvattavia käyttäjätunnuksen ja salasanan yhdistelmiä eli user/user ja testi/testi sekä aiempien ministerien kausilta periytyvät ilkka/johanna ja alex/ego”, viime yönä valomerkkiin asti haastattelemamme Vahvala korosti.

“Olemme erittäin tyytyväisiä verkkovakoilun syyn selviämiseen. Nythän tuli toteen näytettyä, että ulkoministeriön järjestelmän tietoturva on kunnossa. Mitään teknistä vikaa tai puutetta ei siis ole.”

Urkkija sai alemman tason
arkaluonteisia tietoja

Arvaamalla Vahvalan mainitsemat tunnukset on kuka tahansa voinut kirjautua ulkoministeriön alemman tason järjestelmään. Ulkoministeriön selvityksen mukaan näitä tunnuksia on käytetty hieman yli 12 000 kertaa noin 45:stä maasta.

“Nyt loppuvat kyllä tällaiset urkinnat, kun annamme alihankkijallemme määräyksen laittaa tunnusten sekaan isoja kirjaimia luvattoman käytön estämiseksi”, Vahvala naureskeli.

“Nolointahan tässä koko jupakassa oli epäilys siitä, ettei Suomi olekaan tietoturvan ja -tekniikan edelläkävijämaa. Kaikkein salaisimpiin tietoihin ei noilla tunnuksilla kuitenkaan päässyt käsiksi, koska ne vaativat admin-tason tunnukset, joilla on eri salasana.”

Tietomurtautujien epäillään saaneen käsiinsä ainakin Eurooppa-ministeri Alex Stubbin intervalliharjoitusohjelman ja kaksi ulkoministeri Erkki Tuomiojan hahmottelemaa kirja-arvostelua.

Ulkoministeriö on jo lähettänyt anteeksipyynnöt useille maille, joita on ehditty syytellä ministeriön verkon hakkeroinnista.

Kansan turvallisuutta
olisi parannettava

“Jotta Suomen kansan turvallisuus paranisi, meidän on pian saatava ajantasainen lainsäädäntö verkkoliikenteen seuraamisesta ja kirjeiden avaamisesta”, puolustusministeri Carl Haglund ja poliisimestari Mikko Paatero korostavat.

Ulkoministeriön sisällä tietoturvaa kehitetään muiden muassa henkilökunnan lisäkoulutuksella. Jatkossa salasanoja tai käyttäjätunnuksia ei saa kirjoittaa tussilla näytön kylkeen tai tarralappuun, joka on alle kahden metrin etäisyydellä tietokoneesta.

Teksti: Taisto Rajala, maakuntakirjeenvaihtaja & Gilbert Granholm, päätoimittaja

Lue Uutissirkuksesta myös:
12.10.2011: Tieto ja Accenture Suomen valtit kybersodankäynnissä?

Aiheesta muissa aviiseissa:
HS 8.11.2013: Lukiolaiset tenttasivat Tuomiojaa vakoilusta
Yle 8.11.2013: Haglund: Olemme todella vakavassa tilanteessa
Yle 7.11.2013: Poliisi haluaa valtuudet seuloa tietoliikennettä – sekä Suomen sisäistä että Suomen kautta kulkevaa
HS 5.11.2013: Tuomioja: Vakoilua on kestänyt neljä vuotta
MTV3 31.10.2013: Suomen ulkoministeriö verkkovakoilun kohteena vuosiaTykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2021 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.