Press "Enter" to skip to content

Politiikka

Työryhmä: Suomeen vain yksi kunta

Eduskunnan kuntatyöryhmä julkaisi aamulla uuden luonnoksen salaisesta kuntaliitosmuistiostaan. Sen pääajatuksena on yhdistää Suomen kaikki kunnat toisiinsa.

Jotta Suomen kokoisen kunnan hallinto saataisiin mahdollisimman toimivaksi, sen sisään muodostettaneen 300 - 400 pienempää kunta-aluetta.
Jotta Suomen kokoisen kunnan hallinto saataisiin mahdollisimman toimivaksi, sen sisään muodostettaneen 300 – 400 pienempää kunta-aluetta.

“Kuntaliitoksia on ollut vaikea viedä eteenpäin kuntien liitoshaluttomuuden vuoksi. Tässä uudessa mallissa kuntia kohdellaan tasaveroisesti, koska ne kaikki liittyvät toisiinsa. Yksi suuri kunta vähentää myös merkittävästi hallinnollisia kuluja ja helpottaa alueellisten päätösten läpivientiä”, arvioi muistion ensimmäisenä medialle vuotanut muutosjohtaja Rauli Tapola.

Muistio sai heti aamupäivällä positiivisen vastaanoton yli puoluerajojen. Ehdotuksen vahvana puolena pidetään erikoisesti tasapuolista kuntaverotusta verrattuna nykyiseen kunnittain vaihtuvaan veroäyriin.

Työryhmä ei kuitenkaan aikoisi lakkauttaa alueellista päätöksentekoa kokonaan. Yhtenä mahdollisuutena pidetään uuden kunnan päätöksenteon hajauttamista pienempiin yksiköihin. Nämä kunta-alueet voitaisiin rajata suomalaisten maantieteellisen sijoittumisen perusteella.

“Jos katsoo kartalta väestön sijoittumista Suomessa, on helppo nähdä, että siinä muodostuu taajamia. Näiden pohjalta olisi luontevaa muodostaa uudet kunta-alueet, joilla olisi omat budjettinsa ja oma verotusoikeutensa”, Tapola kaavailee.

Uuden suurkunnan pienempien kunta-alueiden hahmottelua käsittelevän muistion työstämistä varten on tarkoitus perustaa työryhmä tai ehkä kaksikin.

Teksti: Taisto Raja, maakuntakirjeenvaihtaja

Lue Uutissirkuksesta myös:
11.4.2012: Kannabiksen ylituotanto uhkaa Suomen taloutta
22.1.2012: Vanhusten yksinpurjehdukset tervehdyttäisivät kuntataloudenTykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.