Lentoyhtiö Finnair aikoo irtisanoa koko matkustamohenkilökuntansa, koska sen palkkakustannukset syöksevät yhtiön perikatoon. Samalla yhtiö luopuu kaikista maatoiminnoistaan.

“Kuljettajarahastuksesta on saatu hyviä kokemuksia bussiliikenteessä jo useiden vuosikymmenten ajan”, Uutissirkuksen palkitsemis- ja kyykyttämisasiantuntija Uolevi Ahonen arvioi.
“Tässäkin juuri äsken bussinkuljettaja nosteli rahtia auton tavaratilaan, nousi kyytiin ja myi matkustajille sen jälkeen liput”, Forssan linja-autoasemalta tavoittamamme Ahonen kuvailee.
Finnairin lentokoneenkuljettajat suhtautuvat hankkeeseen varovaisen myönteisesti. Asiantuntija Ahosen näkemykset ovat lähellä lentokoneenkuljettajien mielipiteitä.
“Rahastushan tarkoittaa käytännössä matkustajan netistä ostaman lipun leimaamista tai sen kulman repäisemistä. Tietenkin rahastus- ja rahtityön tuoma lisätaakka pitää korvata mahdollisimman kannustavin prosenttikorotuksin.”
Lentokoneenkuljettajien palkat ovat perinteisesti olleet matkustamohenkilökuntaa korkeammat, koska he ovat miehiä. Osa Finnairin johdosta ansaitsee jopa lentäjiä enemmän, mutta heitä on jo rangaistu ankarammin kuin ketään koskaan: he joutuvat tulevaisuudessa tyytymään aiempaa pienempikokoisempiin työsuhdeautoihin.
Lentäviä lauseita muissa aviiseissa:
HS 1.10.2013: Finnair kiistää rikkureiden värväämisen Espanjasta
SLSY: Finnairin toimet Espanjassa espanjalaisen kollegamme silmin
Yle 29.9.2013: Hautala kehottaa Finnairin työntekijöitä tinkimään eduista, jotta työt säilyvät
Taloussanomat 23.8.2013: HS: Finnair lähetti säästökirjasen: “tuntuu painostukselta”
KL 19.8.2013: Finnair palkkaa 200 lentoemäntää Espanjasta