Press "Enter" to skip to content

Politiikka , Talous

Perhe aikoo nauttia subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta

Äskettäin työpaikkaansa vaihtaneet vanhemmat aikovat viedä lapsensa päiväkotiin kuluvan vuoden kaikkina kuukausina. Perheen isän ja äidin mukaan heille ei ehdi kerääntyä kuin kaksi kesälomapäivää uusista työpaikoista.

Koska haastattelemamme perheen vanhemmat ovat juuri vaihtaneet työpaikkaa, heidän lapsellaan ei ole tilaisuutta viettää perheensä kanssa edes kahden viikon kesälomaa.

Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan johtaja Matti Apunen kieltäytyy uskomasta perheen kertomusta.

“Kyse täytyy olla mukavuudenhalusta. Etelänmatkan allasbileissä ei ole tilaa lasten tarpeille”, johtaja kiteyttää Suomen suurimmassa päivälehdessä, joka antaa hänelle kuukausittain tilaa huojentaa mieltään.

Johtaja arvioi, että “hyvinvointivaltion palvelut ovat tauotta turpoava taikina, eikä tälle näköjään voi mitään, vaikka tulokset olisivat omituisia ja jopa vahingollisia.”

Lähi- ja perushoitajaliittokin on huolissaan

Lapsiperheen vanhemmat onnistuivat Apusen tapaan löytämään sanaparin “subjektiivinen päivähoito-oikeus” myös Suomen Lähi- ja perushoitajaliiton tuoreesta lasten päivähoidon tilaa käsittelevästä raportista.

“Siellä se on yhden kerran, sivulla 58. Kahdeksantena liiton varhaiskasvatuslain muutoksiin liittyvällä tavoitelistalla, johon on kirjattu kaikkiaan kolmetoista tavoitetta. Ensimmäisten joukossa ovat ryhmäkokokatto ja koulutettujen kasvattajien ja lasten suhdeluvun pienentäminen, mutta niistä Apunen ei jostain syystä kirjoita sanaakaan”, vanhemmat sanovat.

Vanhempia huolettaa myös se, että raportin mukaan kuluvan vuosikymmenen aikana lähes kolmannes (30,7 %) lastenhoitajista jää eläkkeelle.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus tarkoittaa kaikkien alle kouluikäisten lasten vanhemmille tarjottua mahdollisuutta saada lapsensa kunnan järjestämään päivähoitoon riippumatta siitä, ovatko vanhemmat töissä. Oikeus tuli voimaan 1990-luvun alkupuolella.

Päivähoidon piirissä on maassamme noin 223 000 lasta. Heistä 80 prosenttia on kokopäivähoidossa. Vuonna 2010 kunnan järjestämän päiväkoti- ja perhepäivähoidon menot olivat 2 146,4 miljoonaa euroa eli kuukaudessa noin 800 euroa/hoidettava lapsi.

Aiheesta muissa aviiseissa:
HS 19.3.2013: Lomailevat vanhemmat, hakekaa lapsenne kotiin
US 30.9.2012: Subjektiivinen päivähoito-oikeus pitää nähdä ennaltaehkäisevänä tukena
TS 29.1.2012: Lakiin halutaan kirjaus päivähoitolasten lomasta
Superliitto 5.3.2013: SuPer julkisti päivähoidon selvityksensä
Superliitto: Joustakaa, joustakaa, kyllä te pärjäätte. Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin selvitys lasten päivähoidon tilasta 2013 (PDF)
THL: Lasten päivähoito 2011 (tilastoja)

Lue Uutissirkuksesta myös:
13.11.2012: Äiti haluaa poliitikot mukaan työelämään

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.