Press "Enter" to skip to content

Jag övar min svenska, Senaste inlägg

Lär dig ett par ord finska!

Jag har pluggat svenska för tre år i grundskolan. Tre mer år i gymnasiet. För att kunna bli magister har jag tagit ännu mer en kurs i svenska språket vid universitetet. Om du är svensk, tror jag att du kunde lära dig lite finska i dag.

Jag övar min svenska och du kanske lär dig fyra finska ord i dag.

I det svenska vardagslivet är det mycket lätt att hitta ett par finska ord. (Uttrycket i det svenska vardagslivet, existerar den? Bara 7870 träffar med Google, bara två gånger har man använt den där expressionen i Aftonbladet – tror att det finns ett bättre sätt att säga det, men vet inte vilket.)

Men för att börja med finska språket: K-Rauta -butiker har du kanske sett nånstans i Sverige. Där har vi första finska ordet: rauta betyder järn. Och putki betyder rör, om du är ivrig att lära dig ordet järnrör på finska.

En annan butik med finskt namn heter Marimekko. Mekko betyder klänning. Även använder man lånordet leninki på finska språket. Om du har sett Laastari Minutkliniken nånstans vet du redan ett annat lånord, laastari har lånats till finska från ordet plåster.

Och om du åker hiss, har du hunnit läsa ordet Kone många gånger. Kone-företaget tillverkar hissar. Kone betyder maskin.

Där har vi redan fem finska ord. Rauta, putki, mekko, laastari, kone.

Och förstas känner du till uttrycket “ei saa peittää”, får ej övertäckas. Om du är svensk och bor i Sverige och vill lära dig mera finska ord, kan du alltid fråga din granne. Om hans efternamn slutar med bokstäver n-e-n, har han mycket troligen finska rötter. Vilket dock inte alltid betyder att han kan prata finska.

Inlägg 6/100 av min blogg “Jag övar min svenska” för #blogg100© 2022 Nordpol Produktion, Cheatingu Consulting och Finska Nyhetscirkus, BOX 1047, 00101 HELSINGFORS, FINLAND | Nyhetscirkus är en internationel satirisk webzine, dvs en gratistidning på nätet | Ansvarig utgivare: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Humör, komik, satir, parodi, travesti och andra slags av burlesk jonglering med text och bild började vi med sajten cheatingu.com år 2004 | Integritetspolitik