Press "Enter" to skip to content

Kehitystoiminta

Tohtorit selvittivät paperitukoksen

Apulaisprofessori ja yliopisto-opettaja ovat selvittäneet kopiokoneen paperitukoksen täysin ilman ulkopuolista apua. Tapaus sattui Itä-Suomen yliopiston Kärsämäen toimipisteessä eilen iltapäivällä.

Kopiokone on yksinkertainen
Kun kopiokoneen sivusyöttöluukut 2 ja 3 (kuvassa vaiheet 1 ja 2) sekä sivuluukut 4 ja 5 (vaiheet 3 ja 4) on avattu, napeilla fn5 ja fn6 (vaiheet 5 ja 6) voi liikuttaa paperinsyöttöradalle rypistynyttä arkkia (vaihe 7). Tämä toimenpide kuitenkin edellyttää lukitussalvan 8. avaamista ennen vaiheita 5 – 7.

Paperitukos sai alkunsa, kun teollisuusantropologian ja yleisen työhygienian laitoksen yliopisto-opettaja päätti työtovereidensa varoituksista huolimatta kokeilla A4-arkkiensa kopioimista kaksipuolisille A3-papereille.

“Paperisäiliö oli ilmeisesti tyhjenemäisillään. Arvatenkin tuosta syystä kone veti yhden kopiopaperin ryppyyn, lopetti toimintansa ja alkoi vilkuttaa punaista merkkivaloa”, yliopisto-opettaja Tuomo Hännisenaho kertoo.

Kopiohuoneeseen asioimaan saapunut apulaisprofessori onnistui havaitsemaan koneen näytöltä kaavion, jonka mukaan paperitukosta saattoi ryhtyä poistamaan.

“Kaaviossa näkyi kopiokoneen toinen sivu. Kone pyysi avaamaan useita numeroituja syöttöluukkuja, joita ei ollut mitenkään numeroitu itse kopiokoneen kylkeen”, apulaisprofessori Velijukka Alhonsuo sanoo.

Miesten mukaan he avasivat kopiokoneesta kaikki sellaiset osat, joita epäilivät luukuiksi ja jotka lähtivät auki ilman vasaraa, ruuvitalttaa tai torch-avainta.

“Tuolla metodilla onnistuimme löytämään paperiradan käsisäätönupit, joilla rypistynyttä arkkia pystyi liikuttamaan”, Hännisenaho kuvailee.

Kun miehet olivat saaneet paperin pois ja sulkeneet kaikki avaamansa luukut, koneen punainen merkkivalo paloi yhä.

“Teimme saman operaation vielä kaksi kertaa. Tunnin työskenneltyämme onnistuimme löytämään kolme muuta radalle jumiutunutta paperiarkkia.”

Alhonsuon mukaan hän on poistanut paperitukoksia vain kerran aikaisemmin.

“Tuolloin tuore professorimme yritti kopioida arkkeja, jotka olisi pitänyt nitoa ja lajitella. Sanoin hänelle jo puuhan alkuvaiheessa, että nuo kaksi kuuluvat niihin kopiokoneemme 300 ominaisuuteen, joita emme koskaan käytä. Tukos selvisi, kun saimme apuun sekä amanuenssimme että siviilipalvelusmiehemme. Tällä kertaa emme voineet turvautua heihin, koska laitoksellamme ei ole enää varaa kumpaankaan.”

Opetusministeriö on jo reagoinut tapahtuneeseen. Sen mukaan yliopistojen on syytä pikaisesti selvittää, pitäisikö virkoja täytettäessä vaatia opetusnäytteen lisäksi myös kopiokoneen paperitukoksen selvitysnäyte.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2024 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.