Äänestäminen on kilpalajina vielä melko tuntematon ilmiö, mutta helsinkiläinen Martti Sirpakka on harrastanut sitä jo 15 vuotta.
“Se lähti heti ensimmäisistä vaaleista, joihin pääsin osallistumaan, eli vuoden 2009 eurovaaleista. Äänestämiseen liittyi sellainen jännityksen ja itsensä voittamisen tunne, että huomasin heti, että tämä on se minun juttuni”, hän kertoo.
Ensimmäisen äänestyksensä jälkeen hän alkoi treenata seuraavaa koitosta varten.
“Eduskuntavaaleissa olin ehkä jo vähän ylikunnossa, eivätkä hermot oikein kestäneet. Henkkareiden esittäminen ja koppiin meneminen sujuivat ihan mallikkaasti, mutta numeron piirtäminen muodostui haasteeksi”, Sirpakka jatkaa.
”Olin tehnyt siinä vaiheessa jo satoja tuhansia toistoja, mutta itse tilanteessa suorituspaine iski odottamattomalla tavalla. Alon piirtää yläosaa numerosta viisi, mutta muutin sen kesken kaiken numeroksi 27. Eli kyllähän se suoritus meni täysin penkin alle. Nyt asialle voi onneksi jo naureskella.”
Suosikkinumeroilla
onnistuu aina, jos
ne ovat käytettävissä
Katastrofaalisen alun jälkeen miehen äänestyssuoritukset ovat olleet tasaisen hyviä. Sirpakalla on tietyt numerot, joissa hän tietää onnistuvansa. Aina halutut mumerot eivät kuitenkaan ole käytettävissä.
“Nyt presidentinvaalien toisella kierroksella on tiukka haaste, koska valittavina on vain 8 tai 10. Moni aloitteleva äänestäjä valitsee yksinumeroisen kahdeksikon, mutta minä tunnen omat vahvuuteni. Kahdeksikossa on kaksi lenkkiä, jotka on saatava oikeaan suhteeseen. Kympissä on vain yksi lenkki ja helpohko ykkönen.”
Sirpakalla on jo tarkka strategia äänestyspäiväksi.
“Ilmoittautuminen ja koppiin entraaminen hoituvat rutiinilla. Pyrin saamaan kynän heti ensiyrittämällä oikeaan asentoon ja aloitan ykkösen rauhallisesti ja mahdollisimman rennosti. Nollaan lähtiessä alan sitten kiihdyttämään ja loppukaarteessa rutistan itsestäni kaiken irti. Viimeisen uurnaosuuden voi sitten ottaa hiukan rennommin.”
Presidentinvaalien
jälkeen Sirpakan urakka
jatkuu lähes vailla taukoa
Kun presidentinvaalien toisesta kierroksesta on selvitty, on vuorossa paluu eurovaalikoppeihin. Tällä kertaa Sirpakka osallistuu koitokseen osana viestijoukuetta.
“Meillä Alppilan äänipojissa ollaan treenattu eurovaaleihin jo vuoden verran. Minä olen äänestämässä neljäntenä ja äänestän siis numeroa kolme. Teknisesti vaativa numero, mutta pojat luottavat minuun.”
Sirpakka aikoo jatkaa äänestysuraansa niin kauan kuin terveys sallii.
“Tokihan kansainväliset vaaliareenat ja menestys houkuttelevat. En kuitenkaan halua miksikään uudeksi Ville Kähäräiseksi.”
Kähäräinen oli vuosina 1994 – 97 Suomen äänestäjähuippuja, mutta hänen hermonsa eivät kestäneet julkisuuden paineita. Mukaan astui myös politiikka, kun puolueet halusivat Kähäräisen äänestävän omia edustajiaan, mikä on aina ollut tekniselle äänestämiselle vieras ajatus.
“Kähäräisen kantti ei lopulta kestänyt ja vuoden 1999 eduskuntavaaleissa hän romahti täysin”, Sirpakka kertoo liikuttuneena.
“Hän onnistui vielä piirtämään numeron melko mallikkaasti, mutta palautti äänestyslipun vaaliuurnan sijaan läheiseen linnunpönttöön. Sellaista kohtaloa itselleni en haluaisi.”
Teksti: Jyrki Pitkä, maakuntakirjeenvaihtaja