Vantaalainen Jone Ojavirta, 31, aikoo tehdä tarkistuslaskennan vierailemalla henkilökohtaisesti jokaisen asiantuntijaraadin jäsenen luona.
”Ei voi olla niin, että Suomi, joka kotimaisten mediatietojen mukaan voitti Euroviisut jo alkuviikosta, ei viikonloppuna sitten voittanutkaan niitä”, arvioi Vantaan pääkadun Kehä III:n varrelta tavoittamamme syvästi pettynyt Ojavirta.
”He varastivat Euroviisut”, hän kiteyttää ja osoittaa syyttävällä sormellaan Albaniaa, Australiaa, Espanjaa, Hollantia, Irlantia, Isoa-Britanniaa, Israelia, Kyprosta, Liettuaa, Maltaa, Moldovaa, Saksaa, Viroa ja Ukrainaa.
Näiden maiden asiantuntijaraadit antoivat Ruotsin Loreenille 12 pistettä ja estivät siten Käärijän viisuvoiton.
”Eikä pidä unohtaa Suomea, joka sekin lahjoitti Ruotsille täydet pisteet.”
Kehätieltä tavoittamamme juuri Liverpoolista Suomeen lentänyt viisufani Jesper Jaakkonen, 23, on niinikään tyrmistynyt.
”Isäni soitti minulle ja sanoi, että tämä on selvä sopupelitapaus. Suomi ja Ruotsi antoivat kumpikin toisilleen 12 pistettä.”
Jaakkosen isä vaatii tarkistuslaskentaa myös vuoden 1975 Tukholman euroviisuihin, jossa Pihasoittajien Viulu-ukko sijoittui vasta seitsemänneksi, vaikka se saikin Sveitsiltä ja Länsi-Saksalta 12 pistettä.
”Suomen viisuvoitto on siis pöllitty useina vuosina”, Jesper Jaakkonen tiivistää.
Uutissirkuksen saamien tietojen mukaan asiantuntijaraateihin osallistuneet ovat jo palanneet takaisin tavanomaisiin piilopaikkoihinsa levy-yhtiöiden ja mediatalojen suljettujen ovien taakse.
Eurovision laulukilpailu on myyntitempaus, jossa hyväuskoisia faneja ja toimittajia käytetään korvauksetta levy-yhtiöiden markkinoinnin edistämisessä.
Tänä vuonna kilpailun ykkönen oli Universal Music (Loreen), kakkonen Warner Music (Käärijä) ja kolmonen NMC Music (Noa Kirel). Suurin voittaja lienee kuitenkin kiinalainen Tencent Music, joka omistaa ison siivun sekä Warnerista että etenkin Universal Musicista.