Press "Enter" to skip to content

Ruoka, juoma, meno muu

Proteiinimyrkytys uhkasi oppilaita kouluruokalassa – Nopea hyönteistoimitus yllätti rehtorin

Keskipohjalaisesta kouluruoasta löytyi huomattava määrä proteiinia jo ennen kuin asiasta oli virallisesti päätetty. Sekä rehtori että oppilaat yllättyivät, kun ruokasammioissa kömpi siivekkäitä otuksia ja niiden toukkia.

toukat odottavat pahvirasiassa innokasta aterioitsijaa
Kuva: Ivabalk/Pixabay

Oppilaat ajattelivat hyönteisten olleen huomattava mutta ymmärrettävä laatupoikkeama tavanomaisten kumiperunoiden joukossa. Kun oppilaiden vanhemmat olivat kouluun yhteydessä, kävi ilmi, että hyönteisten käyttöä proteiinin lähteenä oli suunniteltu.

“Mitään sopimusta ei vielä tehty, asiasta ehdittiin kerran jutella ateriapalvelun kanssa, ja siellä ne ötökät yhtäkkiä olivatkin”, rehtori kommentoi tilannetta.

Rehtorin mukaan keskustelu hyönteismahdollisuudesta käytiin ruokatoimittajan edustajan kanssa saunaillassa.

“Lisäksi puhe oli täysin erilaisista hyönteisistä kuin mihin oppilaat nyt olivat pinaattilätyissään törmänneet”, hän täsmentää.

Hyönteisten käyttöä on pidetty ekologisena vaihtoehtona proteiinin lähteeksi. Aihe on noussut silloin tällöin pintaan viime vuosien aikana, mutta hyönteisten syöminen on Suomessa yhä harvinaisuus.

“Hyönteiset tuntuvat vierailta valtaosalle vanhemmista, joten vaatii runsaasti aikaa, että niistä tulisi normaali osa kouluruokailua. Puhutaan vuosista tai vuosikymmenistä, mutta ehkä tulevaisuudessa meillä on kasvisruokapäivän lisäksi hyönteisruokapäivä”, rehtori sanoo.

Uutissirkuksen haastattelemat vanhemmat ovat järkyttyneitä tapauksesta.

“Meidän Jere tuli kotiin ja kertoi oudoista ötököistä, jotka nousivat lautaselta ja lensivät ympäri ruokalaa. Seuraavana päivänä saimme Wilma-viestin, jossa pahoiteltiin ruokalassa tapahtunutta vahinkoa.”

”Proteiinimyrkytyksen mahdollisuudesta ei kuitenkaan kukaan ole puhunut mitään, vaikka se tulee ensimmäisenä mieleen.”

Vanhemmat kertoivat harkitsevansa asian viemistä internetin foorumeille tuomiota varten, mutta he ovat myös huolissaan mahdollisesta kielteisestä julkisuudesta pienelle paikkakunnalle.

Rehtorin mukaan tilanne on hallinnassa.

“Yritämme poistaa hyönteiset ruoasta niin hyvin kuin mahdollista”, hän sanoo.

”Jos oppilaat kuitenkin haluavat kokeilla hyönteisruokavaliota käytössä olevalla materiaalilla, sallinemme sen. Kypsennämme otukset ensin terveystarkastajan ohjeiden mukaisesti.”

”Pedagogisesta näkökulmasta kouluruokailun avulla voi johdattaa oppilaat pohtimaan esimerkiksi ruoan terveellisyyttä, laatua, hintaa ja ympäristövaikutuksia, ruokaan liittyvää teknologiaa, globalisoitumista, monikulttuurisuutta, paikallista ruokakulttuuria, erilaisia ruokavalioita ja hyvien tapojen merkitystä, ja juuri niinhän tässä on käynyt.”

Artikkelin haastateltavat haluavat pysytellä nimettöminä. Jutussa mainittu koulu on Uutissirkuksen toimituksen tiedossa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Facebook-ryhmän kylänmiesten tietotoimisto.

Teksti: Tapani Vähä-Ääninen, maakuntakirjeenvaihtaja

Lue Uutissirkuksesta myös:
23.12.2017: Joulupöytä saa uudet perinneherkut

Aiheesta muualla:
HS 21.4.2024: Kouluruoasta paljastui hyönteisiä

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2024 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.