“On selvää, että inflaation aiheuttama kärsimys ei jakaudu tasan”, sanoo Uutissirkuksen mikrotalous- ja kovaäänisyysasiantuntija Uolevi Ahonen, kun hän esittelee uusinta tutkimustulostaan.

“Jos ihminen omistaa omakotitalon, kesämökin, sijoitusasunnon, kaksi autoa ja yhden purjeveneen ja haluaisi vaihtaa ne uudempiin, niin on sanomattakin selvää, että inflaation syödessä rahan arvoa hänen tuskansa kasvaa määrättömästi.”
”Tällaisella ihmisellä sekä kvantitatiivinen että kvalitatiivinen kärsimys kasvaa paljon enemmän kuin sellaisella, joka omistaa vain sohvan, makaronipussin ja kaksi mukulaa ja jonka haaveena on ehkä heinäkuussa käydä perheensä kanssa Linnanmäellä tai päiväristeilyllä Tallinnassa.”
“Olen käyttänyt mittareina viiden metrin mittanauhaa ja mutu-kalibroitua nelikenttää ja molemmat näyttävät samaa tulosta”, Ahonen perustelee.
Samalla kun Ahohen laski inflaatiotuskan julkisuuteen tuottamat palstamillimetrit, hän havainnoi inflaatiohuolesta radiossa, televisiossa ja videotallenteissa esitettyjä kommentteja desibelimittarilla.
Saamiensa tulosten seurauksena Ahonen suosittaakin veronkevennysten suuntaamista tuloluokkien ylätasoille vaikka velaksi, jotta huutava vääryys saadaan heti korjatuksi.
“Velkahan tulee olemaan kaikkien velkaa, ja sen kärsimys jakaantuu niin monille, että summa summarum, alea iacta est, kärsimys vähenee valtakunnallisesti”, Ahonen kiteyttää yleisön nyökkäillessä hyväksyvästi.
“Täyttäkäämme lasit puolityhjistä täysiksi”, hän päättää esityksensä Suomalaisella Klubilla raikuvien aplodien saattelemana.
Teksti: Armas Kiiskelä, maakuntakirjeenvaihtaja