Press "Enter" to skip to content

Talous

Venäjän tsaari ratkaisi hoitajien palkankorotusten rahoituksen

Kaikki Suomen itsenäisyyden ajan hallitukset ja kuntatyönantaja ovat johdonmukaisesti salanneet tsaari Nikolai II:n rahoitusoivalluksen vuodelta 1916.

Tsaariperhe soutelee Suomenlahden saaristossa vuonna 1909
Kuva: Bundesarchiv, Bild 183-1991-1101-502 / CC-BY-SA 3.0

Tsaarin antaman armollisen asetuksen mukaan kaikkien niiden, joiden vuositulot ylittivät 40 000 markkaa, oli suoritettava väliaikaista suurten tulojen veroa valtionrahaston hyväksi.

Veroa varten määriteltiin 17 tuloluokkaa. Yli 40 000 mutta alle 50 000 markan tuloista lisävero oli 40 000 markkaa ylittävästä osasta viisi prosenttia eli 500.

Korkein ylimääräinen vero perittiin yli 200 000 markan tuloista, jolloin se oli kymmenen prosenttia koko tulomäärästä.

Helsingin eteläisissä karaokebaareissa varhain aamuyöllä suorittamamme pikagallupin mukaan tsaarin asetuksen käyttöönotto saa täyden tyrmäyksen.

”Ei voi olla niin, että meidän äänestäjiemme pitäisi maksaa enemmän veroja”, totesivat kaikki tavoittamamme hallitus- ja oppositiolähteet.

Tsaari antoi armollisen asetuksensa väliaikaisesta suurten tulojen verosta huhtikuussa 1916 Venäjän sotaponnistusten rahoittamiseksi.

Uutissirkuksen julkisten palvelujen ja verohelpotusten asiantuntija Uolevi Ahonen sanoo, että myös näinä aikoina ylimääräinen vero voisi olla perusteltavissa maanpuolustuksen vuoksi.

”Tykkien hankinnalle väkijoukot hurraavat, ja isommilla tuloluokilla on toki ammustarpeen tullessa akuutiksi enemmän menetettävää kuin tavallisilla vuokra-asujilla”, Ahonen arvioi, mutta suhtautuu pessimistisesti lisäverojen hyväksymiseen etenkään niissä puolueissa, joita ylemmät tuloluokat kannattavat.

”Hoitajien työtä päättäjät toki arvostavat niin paljon, että korotuksia on odotettavissa. Arvelisin, että palkat nousevat indeksikorotusten lisäksi ensimmäisenä vuonna suunnilleen sen verran kuin työnantaja laskennallisesti säästää lakon kestäessä.”

Aiheesta muualla:
Uusi Suometar 12.4.1916: Suurten tulojen vero.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2024 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.