Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

Turusta löytyi jälleen purkamaton yli satavuotias asuinrakennus

Ikivanhat talot ovat jarruttaneet Turun kehittymistä jo useiden sukupolvien ajan. 1850-luvulla rakennettu Kirveen tilan päärakennus havaittiin eilen rakennus- ja lupalautakunnan katselmuksessa.

Vähä-kohmon päärakennus. Rakennuksen edessä henkiläauto
Kuvan rakennus ei liity tapaukseen. Kuva: Tuntematon kuvaaja, v. 1928 / Turun museokeskus, lisenssi: Public Domain 1.0

Talon suojelumerkintä ja rakennus- ja lupalautakunnan halu järjestää tontille katselmus tuli tontin ostaneelle kiinteistöyhtiölle täytenä yllätyksenä.

Turun kaupungin omistaman kiinteistöyhtiön taulukkolaskentaosaston mukaan ei voi olla niin, että 150-vuotias asumus on olemassa tontilla, jolle voisi hankkia kerrostaloja niiltä, jotka halvimmalla suostuvat ne suunnittelemaan ja rakentamaan.

Kirveen päärakennus estää kiinteistöyhtiötä saamasta vuokraa jopa 80 huoneistosta, jotka tontille voitaisiin sijoittaa.

Monet Turun palon ja toisen maailmansodan välissä rakennetuista liike- ja asuintaloista onnistuttiin purkamaan 1970-luvulla. Silti uudisrakentamisesta kiinnostuneita piinaavat yhä lukuisat vajaatehoiset kiinteistöt.

”Esimerkiksi Tuomiokirkko, Turun linna ja Luostarinmäki on tässä käsittämättömässä säilytysvimmassa jätetty arvotonteilleen koskemattomina”, Uutissirkuksen kaupunkikuva- ja pääoman tuottoasiantuntija Uolevi Ahonen ihmettelee.

Vaikeuksia rakennuttajille tuottavat myös useat Turkuun myöhemmin liitetyt alueet, Kirveen tilakin sijaitsee entisessä Maarian kunnassa.

Kirveen päärakennusta on vuosien varrella remontoitu taitamattomasti ja sen on annettu sittemmin tarkoituksella ränsistyä, jotta kukaan ei liian suurten kustannusten vuoksi kiinnostuisi kunnostamaan sitä asumis- tai mihinkään muuhunkaan käyttöön.

Ahonen arvioi, että jos Kirveen talo ei saa purkulupaa, sen annetaan ränsistyä lisää.

”Ja sitten se jonain yönä voi syttyä tuleen. Tämmöisestähän on kokemuksia muuallakin Suomessa, kuten esimerkiksi Oulussa. Helsingissäkin taisi joku vanha tyhjä hirsirakenteinen kansakoulu palaa viimevuonna.”

Aiheesta muissa aviiseissa:
HS 29.3.2022: ”Törkeä hakemus” – Keskiaikaisen tilan 170-vuotias päärakennus halutaan purkaa kerrostalojen tieltä Turussa

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.