Press "Enter" to skip to content

Teknologia

Suomalaiskeksintö jouduttaa lentokenttien avaamista

Suomalaistutkija Tapio Krakataun keksintö mullistaa eurooppalaisten tuhkapilviennusteiden laadinnan. Innovaatio perustuu tuhkan aistinvaraiseen havainnointiin nostolavalta.

Koska ilmakehän tietokonemallinnokset eivät antaneet täsmällistä tietoa tuhkapilven koostumuksesta, ilmatieteen laitoksen päivystävä vulkanologi Tapio Krakatau hylkäsi supertietokoneen.

Tapio Krakatau käy nostolavallaan troposfäärin keskivaiheilla ja kerää näytteet tuhkakuppiin.

Hänen keskeisimmät työkalunsa ovat nostolava ja tuhkakuppi.

“Aistinvarainen havainnointi on kaiken a ja o”, Krakatau toteaa pysättäessään nostolavan moottorin viiden kilometrin korkeudessa. Hänen ojennetussa kädessään on tuhkakuppi, joka täyttyy nopeasti.

“Katsokaa, tässä sitä on: tuhkaa Islannista”, Krakatau näyttää.

Aistinvaraisen havainnointinsa pohjalta Krakatau pystyy täsmällisesti sanomaan, että ilmassa on juuri nyt tuhkaa. Niinpä esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokenttä voitaneen tunnin päästä avata ainakin kahdeksi tunniksi tai päiväksi.

Samaa ennustamismenetelmää on ryhdytty käyttämään kaikilla eurooppalaisilla lentokentillä. Innovaatio auttaa myös tuhkan poistossa, joten se on jouduttanut lentokieltojen kumoamista.

Lentoliikenteen pulmat poistuvat talkoilla

Tapio Krakataun mukaan lentoliikenteen pulmat voidaan poistaa nopeasti talkoilla.

“Jos jokainen suomalainen vappupallokauppias kiinnittää kaasupallonippuunsa kaksi tuhkakuppia ja päästää pallot ilmaan, niin tuhka menee kuppiin.”

“Eli pientä talkoohenkeä ja lentokoneet pääsevät taas turvallisesti ilmaan. Toukokuun alussa. Tai kesäkuussa. Tai jouluna. Jouluna 2014.”, Ilmatieteen laitoksen päivystävä vulkanologi Tapio Krakatau kiteyttää.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.