Uutissirkuksen asiantuntija on tehnyt lukuisia havaintoja eläkeläisten katujengeistä.
”He kokoontuvat toreilla, ostoskeskuksissa ja kahviloissa”, sanoo Uutissirkuksen journalismi- ja kohuasiantuntija Uolevi Ahonen.
”Monesti jengiläiset miehittävät tuntikausia valitsemaan kahvilaa ja puhuvat kovaäänisesti politiikasta, pörssikursseista ja entisten työpaikkojensa nykymenosta.”
Ahosen mukaan vanhusjengeillä on tietyt reviirit ja pukeutumistavat. Hän on tarkkaillut jengejä muiden muassa Itäkeskuksessa.
”Siellä on useita jengiläisten suosimia kahviloita. Jäsenet pukeutuvat siististi, monesti heillä on suorat housut tai ainakin kauluspaita ja neule tai slipoveri. Myös Vantaan puolella Vaaralan Shellillä oli oma jenginsä, jonka tunnisti lippalakeista.”
Vaaralan jengi hajosi, kun koko huoltoasema purettiin.
Jengeillä lukuisia
iskukohteita
Reviirillään jengiläisen tunnistaa siitä, että hän pysähtyy täysin ylättäen seisoskelemaan kulkuväylille kuten liikkeiden sisääntuloauloihin tai liukuportaiden yläpäähän.
Iskukohteekseen eläkeläisjengit ovat ottaneet Alepojen kassat, joissa he saattavat porukalla palauttaa lottokuponkeja esimerkiksi iltapäivällä neljän aikaan.
Hyvätuloiset jengiläiset ruuhkauttavat myös autokauppaa. Jopa mediaan tehdyt palvelunestohyökkäykset ovat arkipäiväistyneet.
”Tämän huomaa Kansanradiota kuunnellessa – saako siellä tavallinen työtätekevä ihminen ääntään koskaan kuuluviin, kun puhelinvastaaja täyttyy jengin jäsenten puheesta?”
Ahonen on nähnyt monta jengiläisten yhteenottoa. Niiden aiheena voi olla miltei mikä vain, vaikkapa televisio-ohjelmat, päivän uutiset tai autojen kosketusnäytöt. Myös puhelimen tai pöytätietokoneen paremmuus Facebookin käyttövälineenä on synnyttänyt rajuja kiistoja.
Kotiavustaja vahvistaa,
poliisi ei
Tätä juttua varten Uutissirkus haastatteli myös yhtä kotiavustajaa, joka vahvistaa kaiken edellä kuvaillun.
”Tänäänkin asiakkaani Einari ja Reijo lähtivät heti aamulääkkeet otettuaan sähkömopoillaan kaupungille hengailemaan”, nimettömänä pysyttelevä kotiavustaja kertoo.
”Reijon viritetty mopo kiihtyy niin rivakasti, että hän ehtii aina kaikkein ensimmäisenä metrojunasta hissiin.”
Poliisi ei ole havainnut eläkeläisten jengiytymistä.
”Ei niin minkäänlaista koskaan”, sanoo gerontologian apulaisylipoliisipäällikkö Matti Kaakonmäki, 64, siivotessaan pöytäänsä viimeisenä työpäivänään.
”Nyt täytyy lopettaa, minulla on kiire asettautumaan Pakilan Teboilille kahville. Siellä kaverit jo odottavat.”
Tämä päätoimittajamme teksti ei ole mukana Uutissirkuksen Satiiriämpäri 2022 -kirjoituskilpailussa, mutta osallistu sinä siihen ja voita ämpäri! Voittaja ratkeaa Facebook-tykkäysten perusteella. Lue toki kaikki kilpailujutut!