Press "Enter" to skip to content

Teknologia

Kryptovaluutasta tulevaisuuden tärkein energianlähde

Oululaismies on kehittänyt lämpöpatterin, jonka lämmityselementtinä on kryptovaluuttojen louhintaan käytettävä nestejäähdytteinen prosessorikortti.

Tallinnan Lasnamäen kerrostaloja
Kryptovaluutan lohkoketjun hukkalämpö riittää helposti kokonaisen kerrostalolähiön tarpeisiin.

”Sähköllä prosessoidaan ensin dataa ja sitten se tarjoaa lämpöä. Sivutuotteena syntyy tietenkin rahaa niin kauan kuin kryptovaluuttojen arvo nousee”, sanoo tuoreen TosiGafe-yhtiön toimitusjohtaja ja pääomistaja Ilmo Länsipudas.

Länsipudas on testannut lämmönlähdettä Oulujoen varressa sijaitsevassa omakotitalossaan jo kolmen vuoden ajan.

”Ensimmäinen talvi paleltiin. Havaitsin, että sovellukset, jotka eivät vaatineet nopeaa grafiikkaa, eivät tuottaneet tarpeeksi lämpöä”, hän kertoo.

”Niinpä kehitin lämpöpatterin, jonka ainutlaatuisena ominaisuutena oli mahdollisuus ajaa esimerkiksi SETI@home-sovelluksia ja louhia kryptovaluuttoja niin että laskentatehon käyttöä hallitaan termostaatilla.”

TosiGafen kryptopatterin jäähdytysnesteenä on tavanomainen öljytäytteisen patterin öljy. Se voidaan liittää töpselillä kodin 230 voltin sähköverkkoon.

”Kortissa on nopea wifi-liitäntä ulkomaailmaan, ja erillinen RISC-prosessori hoitaa automaattisesti kaikki ohjelmistoasennukset selainkäyttöliittymän kautta. Termostaattia voidaan ohjata joko mekaanisesti tai selainliittymän kautta.”

”Useampaa tällaista patteria voidaan käyttää klusterina, järjestelmä perustuu kehittämäämme LaunderBot-protokollaan joka tarjoaa matalan latenssin ja automaattisen balansoinnin eri huoneiden ja kokonaisen kerrostalonkin eri asuntojen lämmönsäätöön”, Länsipudas innostuu.

”Jos et itse halua hyödyntää laskentatehoa kokonaisuudessaan, niin ensi marraskuussa alamme tarjota kaupallisesti klusteroitua ja hajautettua laskentatehoa, ja hyvää korvausta vastaan hyödynnämme automaattisesti kaikkien järjestelmään liitettyjen pattereiden laskentatehon. Tulemme todennäköisesti syrjäyttämään perinteiset konesaliratkaisut kaikissa niissä maissa joissa tarvitaan merkittävästi asuintilojen lämmitystä.”

Länsiputaan mukaan yhtiön tulevaisuuden visiona on kehittää erityisesti suurtalouksiin soveltuva keittolevy sekä taloyhtiöiden ja uimahallien kiukaaksi soveltuva malli.

Teksti: Vasili Veteläinen, maakuntakirjeenvaihtaja, visiot ja näyt

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.