Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

Uudet rengasmääräykset jakavat kansaa: “Meirän Jorma meni täysin šokkiin”

Pirkanmaalaismies joutui marraskuun ensimmäisessä räntäsateessa šokkitilaan, koska vanha selkeä laki joulu-helmikuun talvirengaspakosta ei enää ollut tuomassa hänelle turvallisuudentunnetta.

auto on tunkin päällä
“Onko menty jo liiallisuuksiin vastuun siirtämisessä bensaveronmaksajien harteille”, pälkäneläinen Jorma kysyy.

Mannisen pariskunta asuu Pälkäneen kirkonkylässä ja tapaamme Aunen, 66, ja Jorman, 68, viihtyisän rintamamiestalon tupakeittiössä. Aunen leipomat vielä lämpimät korvapuustit maistuvat kahvin kera. Ikkunan alla loimottaa ulkotuli pimenevässä illassa.

“Täähän tuli meitille täysin puskista”, Aune kertaa syksyn tapahtumia.

“Pari viikkoo taisi olla vasta kellojensiirrosta, kun se likka lupas säätierotuksissa räntäsadetta ja aamuks kymmenen senttiä sohjoo. Mehän elettiin vasta marraskuun pualtaväliä. Se oli siinä Martin-päivän tienoolla. Minä huusin oitis Jormalle, että ny se uus laki sitten realisoitu.”

”Ei Jorma ensin tajunnu yhtään, että mitä mää tarkotin. Mää sanon, että se on uuren lain mukaan vaihrettava talvirenkaat ny heti alle tai ajot on ajettu. Se on tänä päivänä renkassavotta pantu kokonaan kuljettajan vastuulle. Nyt ei voira varrota joulukuun alkua, niinkun aina ennen on varrottu.”

“Renkaat on aina vaihrettu
marraskuun viimesenä ehtoona”

Aune kaatelee lisää kahvia vanhoihin ruusukuppeihin. Hänen puheessaan kuuluu vielä syksyisen tilanteen vakavuus ja herkkyys.

“Meirän Jormahan meni täysin šokkiin. Se sai varmaan vasta vartin päästä sanottua, että ajot on sitten ajettu. Kun eihän Jorma o ikinä vaihtanu renkaita ennen marraskuun viimesen päivän ehtoota, oli sitte pyhä tai arki ja meitinhän oli tarkotus käyrä heti aamupäivästä marketissa ja apteekissa”, Aune muistelee.

Naisen muistikuvat ovat kaikkien vaikeuksienkin jälkeen vielä täysin selkeät.

“Minä sanon siinä sitten kumminkin Jormalle, että kyllä tästäkin on nyt vaan päästävä yli. Tilanne oli haastava, kun Jormahan on aina vaihtanu renkaat meirän Tojotaan marraskuun viimesen päivän ehtoona sato tai paisto. Sanon sitte viälä, että laitan saunan lämpiämään ihan niinkun on tehty aina marraskuun viimesenäkin, että nyt on meitinkin vaan alettava elään uutta normaalia.”

Suvikumien vaihdosta
paineen hetkiä keväällä?

On kiinnostavaa kuulla, mitä Mannisen pariskunta ajattelee asiasta nyt, kun aika on jo antanut hieman uutta perspektiiviä tapahtumien tarkasteluun. Vaikuttaako rengasvastuun lisääntyminen esimerkiksi äänestyspäätöksiin kevään kuntavaaleissa?

“Ei vaikuta” toteaa Jorma ja napsauttaa 55-tuumaisen TV:n päälle.

“Siältä tulee uutiset ja sää”.

Aune kokoilee pöydältä kahvikuppeja ja laittaa vieraalle muutaman tuoreen korvapuustin lämpimäisiksi kotiin. Hän on tiukemmalla linjalla.

“Sen minä haluaisin vaan tiätää, että vaihretaanko ens kevväänä suvikumit kuavinhuudosta vai kiurunlaulusta. Tää on miälestäni ihan aiheellinen kysymys tämmösinä aikoina”.

Teksti: Tapio Hämäläinen, Satiiriämpäri 2021 -kilpailija

Tämä teksti on mukana Uutissirkuksen Satiiriämpäri 2021 -kirjoituskilpailussa. Osallistu sinäkin ja voita ämpäri! Voittaja ratkeaa Facebook-tykkäysten perusteella. Lue toki kaikki kilpailujutut!

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.