Pääsääntö on, että suuremmissa kuin kymmenen hengen ryhmissä tapahtuvaa intiimiä vuorovaikutusta suositellaan vältettäväksi.
Tämä käy ilmi hallituksen lakiasiantuntijatyöryhmän vapun sosiaalista kanssakäymistä koskevasta ohjeistuksesta. Se ehtinee valmistua viimeistään ensi viikolla, mutta saimme sen tavallisesti juotettavina pidetyiltä lähteiltämme käyttöömme jo tänään.
Samoja ohjeita voi noudattaa myös helluntaina ja juhannuksena.
Seuraavassa muutama mietinnöstä jo hyvissä ajoin ennen aamuyötä julki tullut yksityiskohta.
1. IRTAIN (HENKILÖ) on vapaa, siis jokaisen kiinnitettävissä. Yleisenä ohjeena voidaan sanoa, että kauniit naiset eivät yleensä ole irtaimia, mutta rumat miehet ovat.
2. KIINNITETTY OMAISUUS on varattu, joten siihen ei saa vahvistaa uutta kiinnitystä. Kiinnitys useampaan kuin yhteen kohteeseen on mahdollista, mutta se vaatii kokemusta, taitoa ja järjestelykykyä.
3. KIINTEÄLLÄ OMAISUUDELLA tarkoitetaan yleensä kuntosalilla tahi vastaavassa paikassa esiintyvää kiinnitysobjektia. Todettakoon, että ilman lupaa tapahtuvaa, kiinteään omaisuuteen kajoamista pidetään hyvän tavan vastaisena myös juhla- ja vapaa-aikoina.
4. KOLLISIOTILANNE AKTUALISOITUU irtaimen henkilön yrittäessä vahvistaa kiinnitystä jo kiinnitettyyn objektiin ensimmäisen kiinnityksen haltijan sattuessa saapumaan paikalle. Jokaisella on lain nojalla oikeus “ottaa omansa pois irtaimelta henkilöltä tahi sellaiselta, jonka varoo karkaavan.”
5. NAUTINTAOIKEUS syntyy illan päätteeksi, seurauksena onnistuneesta kiinnityksestä.
6. ERÄÄNTYNEET KIINNITYSOBJEKTIT viihtyvät parhaiten Floridassa, Fuengirolassa, iltapäivätansseissa ja toisinaan myös Herttoniemen tahi Kontulan metroasemilla. Myös tällaiseen kiinnitysobjektiin voi vahvistaa kiinnityksen, mutta näin käy harvoin, ellei kiinnityksen vahvistava henkilö itse ole erääntynyt.
7. Jos yhteiselo juhlinnan jälkeisenä aamuna ei jostain syystä enää kiinnosta, on syytä harkita KIINNITYKSEN KUOLETTAMISTA. Siihen ei tarvita määrämuotoa, kumppanin tietoisuus uudesta kiinnitysyrityksestä on yleensä riittävä.
Lakiasiantuntijatyöryhmän esitystä on kritisoitu liian miehisestä näkökulmasta ja 1800-lukua henkivästä omistuskäsityksestä. Osa oppositiosta pitää sitä kuitenkin liian lievänä.
Teksti: Essi Ankkamäki, maakuntakirjeenvaihtaja