Press "Enter" to skip to content

Kulttuuri

Apulaisoikeusasiamies linjasi: Oppilaat saa pakottaa laulamaan klingonien voitonlaulun koulun joulujuhlassa

Lausunnossa korostetaan, että Star Trekin juonenkäänteistä nauttiminen on useita vuosikymmeniä vanha suomalaisen yhteiskunnan kulttuurihistorian kaanoniin sementoitunut instituutio.

Poika maalaa Spok-aiheista graffitia tiiliseinään
Kuva: Chräcker Heller / Pixabay

Lisäksi muistutettiin, että klingonin puhujat muodostavat merkittävän kielivähemmistön, jonka mielen pahoittamisella voisi olla vakavia seuraamuksia kansakunnan sisäiselle koherenssille sekä pienoismallien myynnille.

Pitkään jatkuneeseen kiistaan saatiin näin ainakin välitilinpäätös, kun apulaisoikeusasiamiehen tuore lausunto asettui odotetulle kannalle.

”Toivon ja uskon vakaasti, että oikeusasiamiehen kansliasta tulleella näkemyksellä on tarpeeksi auktoriteettia sulkea pahimpien vänkääjien suu”, siuntiolaisen yläasteen rehtori Uolevi Koppinen toteaa.

“Klingonien voitonlaulu, yIjah, Qey’ ‘oH, on kiehtova sävellys, joka stimuloi oppilaiden aivokurkiaisia taatusti enemmän kuin perinteiset jouluhoilaukset.”

“Lisäksi esitän kainon vetoomuksen, että sitä merkityksetöntä knoppitietoa, että apulaisoikeusasiamies on Uudenmaan maakunnan klingonkerhon varapuheenjohtajasoturi, ei vedettäisi väkisin julkiseen keskusteluun mukaan”, Koppinen jatkaa.

Entä mitä sanoo samaisen yläasteen elämänkatsomustiedon opettaja Samuel Kokomatka?

”On naurettavaa, että vielä 2020-luvun kynnyksellä joudumme edes käymään tällaista keskustelua. Sekä joululla että Star Trekillä on erityinen paikka kaikkien meidän suomalaisten sydämissä. Näin nämä asiat ainakin koetaan.”

“Lisäksi on muistettava, että reipashenkinen fanfaari kunnioittaa terveellä tavalla klingonien uljasta sotilaallista perinnettä – joka muuten päihittää sotatantereiden virkaa toimittaneiden galaksien lukumäärässä mennen tullen esimerkiksi kristittyjen vastaavan.”

Kuinka Siuntion koululaitos aikoo varmistaa, että joka ikinen oppilas yhtyy lauluun, rehtori Uolevi Koppinen?

”Tämä on merkittävä kysymys. On oleellista, että oppilas suorittaa osuutensa juhlamenoissa. Kuuluvalla äänellä laulamisen lisäksi olisi suotavaa vuodattaa poskelle edes muutama liikutuksen kyynel.”

“Alamme heti ensi keväästä tarjota klingonin kielen alkeet -intensiivikurssia, jonne kannustamme jokaista oppilasta osallistumaan. Joulujuhlassa esitettävän voitonlaulun pystyy ääntämään kohtuullisella tasolla jo viiden kuukauden opiskelun jälkeen.”

“Lisäksi opettajien kahvipöydässä nousi esiin ajatus oppilaihin kiinnitettävistä mikrofoneista. Näin voisimme varmistua kaikkien osallistuvan joulujuhlallisuuksiin asiaankuuluvalla tavalla. Tämä on harkinnassa.”

Eikö tämänkaltainen ratkaisu vaikuta hieman järeältä ja kontrolloivalta?

”En näkisi asiaa niin. Olisi aivan eri asia, jos vaikkapa asentaisimme oppilaiden silmäkulmiin kosteusanturin. Se olisi kontrolloivaa.”

Niin olisi.

”No, sen ajatuksen päätimme hylätä viime vanhempainillassa saadun palautteen perusteella. Emmehän me voi puuttua oppilaiden yksityiselämän asioihin sillä tavalla.”

Uskooko rehtori, että kritiikki alkaa apulaisoikeusasiamiehen lausunnon myötä laantua?

”Aihehan on yhteiskunnallisesti mittaamattoman keskeinen ja tuntuu siten olevan vähintään kerran vuodessa pinnalla, joten enpä tiedä. Mutta kuten eräs merkittävä ajattelija ja yliperämies on todennut: The needs of the many outweigh the needs of the few, or the one. Varmasti ihmiset tiedostavat asian sydämissään.”

Teksti: Armas J. Olavi, Satiiriämpäri 2020 -kilpailija

Tämä teksti on mukana Satiiriämpäri 2020 -kirjoituskilpailussamme. Osallistu sinäkin!

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.