Suomen iltapäivälehtikustantajien keskusliitto vastasi Uutissirkuksen haastattelussa sensaatiohakuisuuden lieveilmiöihin liittyviin kysymyksiin. Se myöntää epäsuorasti, että harhaanjohtavien otsikoiden julkaisematta jättäminen muodostaa taloudellisen uhan.
Suomessa on lähes viisituhatta iltapäivälehtien myyntipistettä, joissa jokaisessa näkyy sekä lehden kansi että lööppi. Lisäksi Suomessa on eri arvioiden mukaan parituhatta iltapäivälehtien irtonumeroa, jotka lojuvat kahviloiden ja ravintoloiden pöydillä ja ovat kenen tahansa selailtavissa.
Kriitikot sanovat, että kaikenlainen harhaanjohtaminen otsikoinnissa luo uusia vetovoimatekijöitä lukea iltapäivälehtiä ja on omiaan muokkaamaan ihmisten asenteita. Miten vastaatte tähän kritiikkiin?
“Otsikoiden julkaiseminen on perusoikeus lähes maailmanlaajuisesti. Julkaisuprosessin täytyy olla kunnossa, jotta perusoikeudet toteutuvat. Enempää emme tuohon pysty ottamaan kantaa.”
Kyllähän pystytte.
Emme pysty.
Tulkitsenko oikein, jos tulkitsen niin, että teidän mielestänne jutun sisällössä ei tarvitse olla otsikolle katetta, kunhan vain lehtiä myydään ja otsikoita klikataan?
Iltapäivälehtiä julkaisevat osakeyhtiöt, joiden tarkoituksena on tuottaa omistajilleen voittoa.
Kiitoksia haastattelusta! Saanko minä nyt suuren journalistipalkinnon tai jonkun muun kunnianosoituksen?
Et saa. Siitä pidämme kyllä aivan varmasti huolta.
Aiheesta muissa aviiseissa:
Iltapäivälehdissä kuutena päivänä viikossa