Press "Enter" to skip to content

Ruoka, juoma, meno muu

Kasvispyttipannu oli vammauttaa miehen

Keski-ikäinen mies sai vakavan kasvisruoka-allergisen kohtauksen seitan-pyttipannusta lounasajan loppupuolella Espoossa.

tofupannu, joka muistuttaa pyttipannua
Kuvan tofupannu ei liity tapaukseen. Kuva: Kalhh/Pixabay

Pahaa aavistamaton uhri saapui työpaikkaruokalaan seurueessa, jonka jäsenistä yksi mainitsi kuulleensa, että päivän ruokalistan seitan-pyttipannu oli saanut paljon kehuja. Tämä sai uhrin kiinnittämään huomion kasvisruokavaihtoehtoon ja käynnisti välittömästi kohtauksen.

Tapahtumaa naapuripöydästä seurannut työterveyslääkäri Jorma Kovanen kertoo kohtauksen edenneen tyypilliseen tapaan.

“Ensin mies huusi tyrmistystään siitä että kaikki pitää pilata, ja miksei edes pyttipannua voida tehdä lihasta niin kuin kuuluu. Sen jälkeen hän joutui ottamaan tarjoiluvaunusta tukea, jotta pysyi pystyssä. Edes hänen suuraakkosilla kirjoittamansa viisi aihetta käsitellyttä some-päivitystä eivät näyttäneet tuovan helpotusta hänen oloonsa”, Kovanen kuvailee.

Hänen mukaansa vakavat kasvisruoka-allergiset kohtaukset ovat verrattain harvinaisia, vaikka espoolaisessa arjessa, erityisesti lounasruokaloissa, onkin vaikeaa välttää hetkiä, jolloin joutuu samaan tilaan kasvisruuan kanssa.

Moni allergikko suojautuu vaistomaisesti

“Allergikoilla on omat suojamekanisminsa. He eivät tyypillisesti edes huomaa ruokalistan kasvisvaihtoehtoja, joten mikäli myös muu seurue syö lihaa, he voivat elää täysin normaalia elämää vaivansa kanssa”, Jorma Kovanen kertoo.

Hän arvioi, että ravintola toimi uskaliaasti valitessaan kasvisruuaksi niinkin yksityiskohtaisesti kanonisoidun ruokalajin kuin pyttipannun.

“Ravintolaa sinänsä en syyttäisi kohtauksesta, koska he toimivat tässä asiassa hyvin sensitiivisesti. Kasvisruokaa säilytetään linjastolla peitettynä, jolloin kasvisruoka-allergikkojen on helppo ohittaa se itsetuntonsa särkymättä. Henkilöstö ei myöskään koskaan suosittele tai aktiivisesti tarjoa kenellekään kasvisvaihtoehtoa. Oli epäonnista, että tällä kertaa uhrin läheinen lipsautti ajattelemattoman kasvisruokasuosituksen hänen kuultensa.”

Kohtaus päättyi alle kymmenessä minuutissa, eikä uhria ollut tarpeen elvyttää.

Lihafantasiat auttoivat

“Uhri keksi itse ryhtyä fantasioimaan makkaran, sikanautajauhelihan tai laardin lisäämisestä kasvisruokaan. Lisäksi mahdollisuus valita kahden liharuokavaihtoehdon väliltä rauhoitti häntä silminnähden. Nämä kohtaukset ovat kuitenkin aina vakavia tilanteita, joten tarkkailin häntä lounaan ajan ja pyysin tulemaan vielä jälkitarkastukseen iltapäiväkahvin ja sen kanssa nautitun kinkkuvoileivän jälkeen”, työterveyslääkäri Kovanen sanoo.

Kasvisruoka-allergia on yleinen vaiva erityisesti miesten keskuudessa. Monet heistä ovat kuitenkin oppineet selviytymään kasvisruokaympyröissä.

Samaisessa ravintolassa tapahtumahetkellä ruokaillut toinen miesvaltainen seurue söi uskaliaasti samaa kasvispyttipannua. Ryhmä selviytyi lounaastaan oireitta, joskin heille jäi paha mieli siitä, ettei vegaanisen pyttipannun seuraksi tarjottu kananmunaa.

Seitan valmistetaan vehnägluteenista. Kasvispyttipannuun voidaan käyttää myös tofua tai sieniproteiinista tehtyä quornia.

Mistä on kyse?
● Kasvisruoka-allergia on vakava oireyhtymä, jonka kantajan sisäinen maailma järkkyy jos kaikki eivät syö päivän jokaisella aterialla lihaa.
● Jos haluat syödä kasvisruokaa seurueessa, jonka jäsenistä joku saattaa olla kasvisruoka-allergikko, muista hienotunteisuus.
● Suosi liharuuan näköisiä kasvisruokia, piilota pavut ja kukkakaalit turvallisempien ruoka-ainesten kuten perunan alle, ja puhu lihansyönnistä positiivisesti.
● Jos epäilet seuralaisesi saaneen kasvisruoka-allergisen kohtauksen, auta häntä fantasioimaan lihan lisäämisestä kasvisruokaan, ja tarjoa hänelle mahdollisimman lihapitoista ruokaa heti kun hän pystyy taas nielemään.
● Mikäli arvioit kohtauksen todennäköisyyden suureksi, kuljeta mukanasi ensihoitopakkausta. Sen voit tehdä aivan tavallisesta kylmälaukusta, jonka täytät a-luokan ruokamakkaralla.
● Hälytä tarvittaessa apua.

Teksti: Aimo Repo, maakuntakirjeenvaihtaja

Lue Uutissirkuksesta myös:
24.8.2018: Kasvisruoan suurhyökkäys jatkui perjantainaTykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.