Press "Enter" to skip to content

Uusimmat

Päätoimittajan titteli jää historiaan

Suunnan kielen muutokselle antoi keskiviikkona Yle, jonka uuden päätoimittajan nimike ei ole päätoimittaja vaan uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtaja.

Ylen linkkitorni, etualalla suojatien merkki
Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan johto on Helsingin Pasilassa.

“Päätoimittaja-nimikkeellä on ikävä kaiku. Se viittaa pään käyttöön journalistisessa työprosessissa, mistä on some-aikana välttämätöntä päästä eroon”, arvioi Uutissirkuksen terminologia-asiantuntijamies Uolevi Ahonen.

Ylen ratkaisun taustalla lienee Aamulehden päätös ottaa käyttöön sukupuolineutraalit tittelit.

“Terveyssisar on onneksi kadonnut käytöstä, lehtimiehen korvaa toimittaja ja lakimiehen juristi. Samaa tietä joutavat mennä ainakin esimiehet, luottamusmiehet, virkamiehet, lautamiehet, palomiehet ja puhemiehet”, Aamulehden äskettäisessä pääkirjoituksessa todetaan.

Yleisradiossa on siis päätetty astua askelta pidemmälle ja heittää romukoppaan myös pään käyttöä ilmaisevat tittelit.

“Uutistoiminnan vetäjällä pitää olla myös kykyä johtaa suurta uutisorganisaatiota ja ohjata laadukkaan ja riippumattoman journalistisen työn linjauksia”, Uolevi Ahonen siteeraa päivän uutistarjontaa.

Eduskunnan apulaistasa-arvoistamislinjausoikeusasiamies Tytteli Poikanen on ilahtunut suomalaismedian nopeasta reagoinnista sukupuolittavien ja syrjivien sekä muiden vanhentuneiden nimikkeiden hävittämisestä julkisesta keskustelusta.

“Kieli on keino jäsentää maailmaa, se määrittelee koko ajatteluamme ja ohjaa tulkintoja tiettyyn suuntaan. Nythän voitaisiin ajatella, että journalismissa on kyse pään käytöstä, jos uutistoimintaa johtaisi päätoimittaja”, Poikanen sanoo.

Johtaja viittaa johtoon

“Eihän palopäällikkökään paloa johda, vaan sammutusta ja pelastusta”, Poikanen huudahtaa ja jatkaa kiekuvalla äänellään: “Uutistoiminnassa olennaisinta on nopeiden johtopäätösten tekeminen. Jos vaikka kaupan pihalla makaa maassa ihminen, kyse on ihan mahdollisesti terroriteosta. Samoin jos pääministeri ilmoittaa vaikka uudesta huippututkimuskeskuksesta, se on tärkeää tuomita heti ilmoituksen jälkeen eikä jäädä odottamaan mitään vanhentuvia tuloksia”.

Tytteli Poikanen on kiinnittänyt huomiota myös omaan titteliinsä.

“Apulaistasa-arvoistamislinjausoikeusasiamies ei ole ihan neutraali titteli, lisäksi se on turhan naseva. Olenkin esittänyt eduskunnan puheenjohtajaneuvostolle nimikkeeni muuttamista muotoon eduskunnan uusi apulaistasa-arvoistamislinjausoikeusasiamies, koska olenhan virassani ihan tuore kasvo enkä kanna mitään tunkkaisia 70-lukulaisia valtahegemonioita.”

“Kuulinkin, että kansanedustaja Ilkka Kanerva, eduskunnan virkaiältään vanhin kansanedustajamies, on jo yhtynyt mielipiteeseeni”, Tytteli Poikanen kihertää.

Teksti: Ulpu Meri, maakuntakirjeenvaihtajatarInfo Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2021 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.