Press "Enter" to skip to content

Uusimmat

Mies asensi kattovalaisimen

Alle neljässä tunnissa ja alle kymmentä työkalua käyttäen asennettu kattovalaisin kerää epäuskoisia katseita itähelsinkiläisen miehen kotona.

valaisin on kiinni katossa
Janne Peltolaisen mukaan hänen lamppuasennuksestaan puuttuu enää johtoja suojaava kupu, jonka voinee leikata vaikkapa sopivankokoisesta jugurttipurkista.

“Kun olin julkaissut kuvan eteiseni uudesta kattolampusta Facebookissa, ovikello alkoi välittömästi soida”, Janne Peltolainen, 54, kertoo.

“Pelkän kuvan perusteella kukaan ei kyennyt uskomaan, että hypermarketista ostettu uusi valaisin on mahdollista saada kytketyksi ilman sähkömiestä ja rakennusalan koulutusta.”

Peltolainen oli ostanut kolmen spotin kattokohdevalaisimensa juuri ennen vappuviikonloppua.

“Koska valaisimen kiinnikkeen keskellä ollut reikä oli liian pieni katossa olleeseen koukkuun ja koska kiinnikkeen muut reiät olisivat vaatineet koukun aluslevyn irrottamista ja uusia reikiä katon betoniin tai ainakin johtojen jatkamista ja kiinnitystä etäämmälle kattokoukusta, luovuin käyttöohjeen mukaisesta asennuksesta heti.”

lamppukoukku, johon valaisinta ei voi kiinnittää
Valaisimen kiinnittäminen suoraan lamppukoukkuun oli mahdotonta.

Kahdessa tunnissa Peltolainen onnistui löytämään miljoonalaatikostaan silmukkaruuvin, joka sopi sekä lamppukoukkuun että kiinnikkeen reikään. Hämmästyksekseen hän löysi myös silmukkaruuviin sopineen siipimutterin.

“Sitten tarvittiin enää rautasaha ja ruuvipenkki, jotta sain silmukkaruuvin lyhennetyksi sopivan mittaiseksi. Silmukan alle sijoitin pari pientä vanerinpalaa, jotta lampun kiinnike olisi pysynyt ruuvissa vaakasuorassa”, Peltolainen sanoo.

“Vielä kaksi johdonpätkää – ne leikkasin vanhasta rikkoutuneesta kattolampusta – ja yksi uusi sähkösokeripala, jotta sain katon johtoihin muutaman sentin lisää pituutta. Ilman pidennystä niitä ei olisi saanut kytketyksi valaisimen omaan sokeripalaan, vaikka asennustyötä olisi ryydittänyt kaikilla maailman kirosanoilla.”

silmukkaruuvi sopii lamppukoukkuun
Työkalupakin pohjalla lojunut silmukkaruuvi ja siipimutteri sekä kaksi vanerinpalaa auttoivat Peltolaista tuunaamaan valaisimen kiinnikettä siten, että sitä saattoi käyttää valaisimen kiinnittämiseen.

Peltolaisen sukulaiset, tuttavat, ystävät ja kylänmiehet ja -naiset ovat tarjonneet hänelle jo useita satoja lampunasennuskeikkoja, mutta hän on kieltäytynyt jokaisesta työuupumukseen vedoten. Peltolaiselle on tarjottu myös kuutta miljoonaa euroa, jotta hän vaikenisi kokemuksistaan.

“Ei voi olla niin, että kuka vaan tuosta vaan asentelee lamppuja kattoon, vaikka lukuisat yritykset tekevät kaikkensa, jotteivät etenkään Pohjoismaissa myytävät uusinta teknologiaa edustavat valaisimet olisi millään tavalla yhteensopivia alueen perinteisten käytäntöjen kanssa”, arvioi Brysselistä tavoittamamme Euroopan sähköasennusliikkeiden keskuskomitean korkeimman neuvoston puhemiehistön päälobbaaja Jean-Michel Aula.

“Niin, ja saako maadoitusliitännällä varustetun kolmijohtoisen kattolampun asentaa tilaan, jonka kattokytkennässä on vain kaksi johtoa, kysynpä vaan”, toteaa oman asuntonsa hämärästä eteisestä rappukäytävään kurkistava Peltolaisen naapuri.

Aiheesta muualla:
Sähköturvallisuuden edistämiskeskus: Valaisimen asennus

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.