Press "Enter" to skip to content

Kotimaa , Uusimmat

Kunta huomioi todellisuuden strategiatyössään

Jatkossa Tommosjärven kunnan strategia kopioidaan jonkin satunnaisesti valitun kunnan nettisivuilta. Tekstiin muutetaan kunnan nimi ja asukasluku.

puupino lumisen tien varressa
Kun todellisuus otettiin kunnan strategiatyön lähtökohdaksi, jopa pääkadun leventämishanke näyttäytyi uudessa valossa.

“Koska kaikkien kuntien strategiat ovat samanlaisia toiveiden tynnyreitä eivätkä kuntalaiset niitä lue kuitenkaan, säästyy jättiläismäinen määrä hallintotyötä ja kahvia”, Tommosjärven kunnansihteeri Kuuno Usee sanoo.

Ratkaisuun päädyttiin, kun kunnan sisäinen epäparlamentaarisesti pelkistä virkamiehistä koottu työryhmä sai tehtäväkseen uuden strategian laatimisen seuraavalle valtuustokaudelle ja ryhmä päätti ottaa lähtökohdakseen todellisuuden. Tarkastelussa todettiin, että strategiaprosessi maksaisi kokous- ja kahvikuluina kunnalle lähes uimahallin vuoden ylläpitokustannusten verran.

“Tai siis meillähän ei enää ole toimivaa uimahallia, täsmentää työryhmän sihteeri, Tommosjärven talouspäällikkö Leimu Korhonen.

“Halli on mutta vettä ei, kun ei ole varaa sitä lämmittää. Kunnantalon jukkapalmuja siinä lastenaltaassa suihkutellaan pari kertaa vuodessa.”

Huomattavasti aikaa ja rahaa säästyy myös, koska kunnan strategian tekevät jatkossa vain viranhaltijat. Kunta on päättänyt jättää niin henkilöstön, asukkaat kuin poliitikot pois strategiaprosessistaan.

“Onhan se läyhää lässytystä koko strategiahommeli”, kunnansihteeri Usee jatkaa.

“Tuntikausia istutaan askartelemassa nelikenttiä ja unelmakarttoja siitä, millainen olisi hienoin kunta. Tosiasia on, että kassan pohja on paistanut jo pitkään, investoinnit on seis ja käyttömenot kasvavat kuin jättiputki kunnantalon takapihalla. Politiikassa on pattitilanne, ilmiriita ja kunnanjohtajan irtisanominen on vireillä hallinto-oikeudessa.”

Kuntalaisten ja henkilöstön osallistuminen on aiemmin ollut itsestäänselvyys kuntien ja kaupunkien strategioiden laadinnassa. Tommosjärven kunnassa on nyt uskallettu kyseenalaistaa tämä yltiödemokraattinen toimintatapa. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Riiho Ala-Mäkelä (kesk) on tyytyväinen.

“Olihan se turhauttavaa istua niissä palavereissa, kun kaikki tiesivät, ettei mihinkään ole rahaa ja yt:t ovat edessä joka tapauksessa. Nyt voimme keskittyä rauhassa paikallispolitikointiin ja viranhaltijat ja henkilöstö tekevät sen mistä heille maksetaan. Pari valtuustokyselyä on tehty vaikuttamismahdollisuuksien pienenemisestä, mutta niihin vastaamista viivytetään vuoteen 2019 saakka jolloin maakuntahallinto aloittaa toimintansa. Miettikööt sitten siellä strategioitaan”, Ala-Mäkelä linjaa.

Teksti: Laila-Leea Pikkula, maakuntakirjeenvaihtaja

Aiheesta Uutissirkuksen emoyhtiössä:
Cheatingu.com: StrategiaTykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2021 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.