Press "Enter" to skip to content

Kulttuuri , Uusimmat

Koululaiset leikkivät ulkona

Helsingin Sörnäisissä asuva Taneli Räty havahtui iltapäivällä keittiöaskareistaan huomatessaan asuintalonsa sisäpihalla ryhmän ala-asteikäisiä lapsia.

asvaltoidulla autiolla sisäpihalla on jätepiste ja kolme polkupyörää
Useimmat kantakaupungin sisäpihat on kuin luotu leikkivän lapsen vilkasta mielikuvitusta varten.

”Ensin ajattelin, että kyseessä on jokin koulun yhteisrangaistus, koska aikaisemmin en ole nähnyt tämänikäistä porukkaa näillä seuduilla”, Räty kertoo.

”Seurasin tilannetta keittokomeroni ikkunasta pitkään ja kyllä – oli pakko päätyä tulokseen, että lapset yrittivät leikkiä ulkona. Aluksihan puuha oli hyvin hapuilevaa ja leikkien säännöt menivät sekaisin, mutta pienellä googletuksella lapset löysivät oikeat toimintatavat.”

Rätyn mukaan lasten leikkinä oli ilmeisesti kirkonrotta tai kymmenen tikkua laudalla.

Myöhemmin kävi ilmi, että naapurin 11-vuotias poika oli kuullut leikkimisestä omalta isältään. Poika oli laittanut ystäväpiirissään pystyyn WhatsApp-ryhmän ja kysellyt kokeilunhaluisia mukaan.

Poika oli kertonut kavereilleen, että peliä ei voi ladata netistä, vaan että se vaatii fyysistä läsnäoloa ja yhteistä kokoontumista, kuitenkin siten, että samanaikaisesti ei meluta ja syljeskellä, syödä raakoja nuudeleita ja suklaakeksejä tai käydä haastamassa riitaa lähikaupan kassalla.

Innostus leikkimiseen näyttää leviävän Sörnäisistä muihin kaupunginosiin. Kun viimeisimpinä vuosikymmeninä Helsingissä on leikitty vain Kulosaaren sillan itä- ja Lauttasaaren sillan länsipuolisilla alueilla, nyt jopa Kalliossa, Itä-Pasilassa ja Taka-Töölössä on tehty havaintoja samankaltaisesta toiminnasta.

“Tätä se kymmenisen vuotta sitten alkanut lastenvaunujen lisääntyminen kantakaupungin katukuvassa taisi ennakoida”, Taneli Räty arvioi.

Hän varoittaa, että leikkivät lapset saattavat yllättää ulkopaikkakuntalaiset työmatka-autoilijat.

“He saattavat esimerkiksi yrittää ylittää katua silloin, kun ovat suojatien kohdalla ja jalankulkijoille palaa vihreä valo.”

Teksti: Teppo Tasanen, maakuntakirjeenvaihtaja & Gilbert Granholm, päätoimittaja

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.