Press "Enter" to skip to content

Talous , Uusimmat

Perushätätuki saattaa helpottaa Kela-asiointia

Asiakas voi ehkä pian hakea oikeutta käyttää henkilökunnan vessaa Kela-käynneillään, mikäli hänen hakemuksensa perushätätuesta on ehditty siihen mennessä käsitellä.

Aulassa on televisio, ruukkukasvi ja wc-pönttö
WC-tilojen väärinkäytön estämiseksi Kelan odotussaleissa on tutkittu myös mahdollisuutta integroida wc-pöntöt kiinteästi osaksi salien sisustusta.

Keskustelu Kela-konttoreiden vessakäytännöistä alkoi virrata vuolaana, kun asiakkaat eri puolilta maata ryhtyivät tuomaan esille jonotuksessa kohtaamiaan ongelmia.

“Saimme palautetta, että kukaan ei mielellään lähde kotiinsa tai lähiseudun kauppakeskukseen vessaan, koska hänen oma vuoronumeronsa voi tällä välin mennä kokonaan ohi”, Kansaneläkelaitoksen Etelä-Suomen asiakasrajapintajohtamisen ja kansalaisperustukiturvan tulosalueen apulaispäällikkö Merit Jäätynytvuori-Eysulaey kertoo.

“Perushätätukihakemuslomake PHTH LOM1 on kehittämistyömme asialistalla ja se otettaaneen käyttöön mahdollisimman nopeasti, viimeistään ensi vuoden lokakuussa. Perushätätukihakemuksen voi tuolloin jättää paperiversiona tai sähköisesti Kelan asiointisivuilla.”

Perushätätuki antaisi oikeuden käyttää virkalijavessaa. Asiakkaan tulee tukea hakiessaan kirjallisin liittein todistaa, ettei hänelle ole mahdollista tuoda mukanaan omaa laskoastiaa, sorsaa tai pottaa, pyyhepapereita ja koirankakkapussia. Mikäli on, tuki myönnetään rajoitettuna eli vain mahdollisuutena mennä aulassa olevan sermin taakse tekemään tarpeitaan yksityisesti.

“Omat tuotoksensa asiakkaan tulee tällöin noukkia mukaansa koirankakkapussiin poiskuljetettaviksi, jotka voi sitten itse hyödyntää esimerkiksi kompostoimalla tai sitten vaan vetää ne kotona oman vessanpöntön kautta yhteiskunnan jätteenkäsittelyjärjestelmän hoidettaviksi”, Jäätynytvuori-Eysulaey kuvailee.

Perushätätuen maksimiksi on kaavailtu 50 euroa kuukaudessa. Kela myöntäisi summan asiakkaalle viranomaisvessojen käytöstä syntyneiden sähkö-, vesi- ja siivouskulujen kattamiseksi.

Kun tuki myönnetään, Kelan perintäosasto perii sen asiakkaalta saman tien takaisin Kelan kassaan, jotta häntä ei vaivata turhilla rahansiirtoliikenteillä tai laskutuksilla. Asiakkaalle lähetettäisiin toki kirjallisena perushätätukipäätökset kotiin. Perintäosasto lähettäisi lisäksi kirjallisen kuitin asiakkaalle.

Jäätynytvuori-Eysulaeyn mukaan nykyisiä käytäntöjä kritisoivat keskustelijat eivät ole huomioineet tuoreimpia tilastotietoja.

“Kelasta saa nopeimmillaan arkitiistaisin ja arkitorstaisin klo 12-14 välissä henkilökohtaisen palvelun keskimäärin 43,33 minuutissa eli noin 2600 sekunnissa. Totta kai viikoittain on myös päiviä, jolloin jonotus voi venyä pitemmäksi, mutta eihän tämä mikään palolaitos olekaan.”

Jäätynytvuori-Eysulaeyn mielestä julkisuuteen karannut pidätysongelma koskee todellisuudessa vain hyvin pientä osaa asiakaskunnasta, jotka aivan hyvin voisivat hoitaa perushätäasiointinsa kauppakeskusten vessoissa samalla kun kuljettavat tukirahansa niihin, “mutta älä nyt pane tätä sinne lehteen”.

Kela-asiakas ja eläkeläisrouva Saara Mähönen on jo päässyt testiryhmään, joka on saanut tehdä anomuksen, vastaanottaa ensimmäisen perushätätuen ja esittää siitä mielipiteensä:

”Saapahan taas kotiin kuljetettuina lisää noita papereita, joilla voi pyyhkiä p…”

Teksti: Minttu-Maari Mustonen, maakuntakirjeenvaihtaja

Aiheen vierestä muissa aviiseissa:
Helsingin Uutiset 21.2.2017: Malmin Kela kielsi asiakkailta vessojen käytön – vasta sinnikäs palaute muutti tilanteen

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.