Press "Enter" to skip to content

Kulttuuri , Uusimmat

Uusi ilmiö: puhumattomien vaimojen määrä kasvaa

Yhä useampi vaimo on jättänyt jatkuvan nalkutuksen ja jonninjoutavan kälätyksen, koska ei somekiireiltään ehdi avata suutaan.

nainen kulkee jäisen meren rantaa ja tuijottelee puhelintaan
Puhumattomuusterapeutti Veijo Kekonen tietää mistä puhuu. Hänen oma vaimonsa vaihtoi nalkuttamisen lyhyisiin Whatsapp-viesteihin ja Instagram-kuviin, joista tuoreimmat Kekonen vastaanotti viime tammikuussa.

“Sosiaalinen media varastaa pariskuntien välistä laatuaikaa, joka aiemmin kului esimerkiksi väittelyssä tiskikoneen oikeaoppisesta täytöstä ja keskustelussa, kumpi vie koiran ulos, kumpi hakee lapset hoidosta tai heittää teinin treeneihin. Laitetaan mieluummin Whatsapp-viesti tai twiitti”, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtava puhumattomuusterapeutti Veijo Kekonen kuvailee.

Kun miesten tilaisuus harjoitella puheen tuottamista oman vaimon kanssa vähenee, he avaavat suunsa siellä missä voivat.

“Kun mies ei pääse väittelemään vaimonsa kanssa, hän joutuu puhumaan muissa sosiaalisissa tilanteissa entistä enemmän. Niinpä miesten saunailloissa ennen kaljanjuontiin käytetty aika kuluukin nyt erilaiseen tunnelätinään. Äijäporukan futis- ja koristreenit ovat muuttuneet jatkuvaksi keskusteluksi pelimoraalista ja pelipaitojen värisävyistä”, Kekonen sanoo.

Miestutkijat ovat nähneet ilmiön toistuvan kaikilla elämänalueilla.

“Kun vertaa Anssi Kelan tai Juha Tapion biisien tekstejä Hurriganesin tai Eppu Normaalin teksteihin, eri sanojen määrässä on valtava ero. Lauseet ovat pidempiä ja kieli koukeroisempaa. Politiikassakin näkyy vähäpuheisten vaimojen miehille tuottama kälätysvaje. Nykyisen hallituksen miesministerit ovat suoranaisia höpöttäjiä”, analysoi miespuheentutkija Toini Lehtovirta Turun yliopiston monikielisen vaikenemisen maisteriohjelmasta.

Puhumattomuusterapeutti Veijo Kekonen tähdentää, että vaikeneminen on paitsi miehen tärkeä taito, myös hänen oikeutensa. Mahdollisuus tulla verbaalisesti jyrätyksi on osa miehen evoluutiota, ja kehityksen muutoksella voi olla arvaamattomia seurauksia.

“Ajatellaanpa vaikka parrankasvua. Sehän on perustunut leukojen liikkumattomuuteen. Partaan peittynyt mutina ja murina ovat miehen geneettisiä ominaisuuksia. Kun leuat nyt joutuvat uusmiehillä jatkuvaan liikkeeseen, kasvojen karvatuotanto hidastuu. Parrattomia miehiäkö tällä haetaan!” Veijo Kekonen parahtaa ja hieroo siloista leukaansa.

Teksti: Ulpu Meri, maakuntakirjeenvaihtaja

Aiheen vierestä muualla:
Yle 6.10.2015: Puhumattomat kolmevuotiaat uusi ilmiö – Some varastaa vanhempien ajan
Duodecim-lehti 24/2013: Valikoiva puhumattomuus – haasteena lapsen vaikeneminen
Väestöliitto: Puhumattomuus on tuhoavaaTykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.