Press "Enter" to skip to content

Uusimmat

Tutkimus: autoilu taannuttaa poikavauvaa

Autoilu saattaa tuntua helpolta keinolta nuoren miehen rauhoittamiseen, mutta tuore tutkimus kertoo autosta voivan olla haittaa miehen kehitykselle. Autoilu näyttää vaikeuttavan tunnekypsyyden kehittymistä, ja sen vaikutus havaittiin vahvimpana yli 18-vuotiailla poikavauvoilla.

Auton selkänojat ja peltikori estävät miestä havaitsemasta toisten ihmisten tunteita. Autolle omistautuminen vaikuttaa myös ajankäyttöön.

Nuoret naiset sen sijaan näyttävät selviävän auton käytöstä vaurioitta.

Miehet oppivat vuorovaikutusta pääasiassa jäljittelyn ja matkimisen avulla. Uutissirkuksen tutkijaryhmän mukaan autoon sulkeutuminen haittaa tätä prosessia miehillä, koska se estää heitä näkemästä ja matkimasta kasvojen ilmeitä ja sen kautta oppimasta tunteita näiden ilmeiden taustalla

“Voimme puhua miehille, mutta ainakaan nuorena he eivät ymmärrä, mitä sanat tarkoittavat. Eli kommunikoimme miesten kanssa äänenpainojemme ja ilmeidemme kautta”, tutkimusryhmää johtanut Uolevi Ahonen muistuttaa.

Auton ratin takana mies ei pysty toistamaan noita ilmeitä tai tunteita, joita ne kuvaavat.

Omien tai vanhempiensa muistikuvien mukaan paljon autoilleilla yliopisto-opiskelijamiehillä oli kokeissa puolestaan enemmän vaikeuksia asettua toisen ihmisen asemaan, joka on yksi empatian muodoista. Tunneälyä mitattiin myös sen perusteella, miten yliopisto-opiskelijat tekivät päätöksiä suhteessa toisten ihmisten tunteisiin. Myös siinä paljon autoa ajaneet saivat alempia tuloksia.

Uolevi Ahosen mukaan se, ettei autoilu vaikuta naisten tunnekypsyyteen voi johtua joko siitä, että heidän tunne-elämänsä kehittyy riittävästi jo ennen mopoautoikää, tai sitten naisten tunneäly kehittyy yksinkertaisesti moottoriajoneuvojen käytöstä huolimatta.

Valtaosa suomalaislapsista sijoitetaan henkilöautoon heti synnytyslaitokselta lähdettäessä. Tämän jälkeen heitä kuljetetaan autolla tarhaan, kouluun, kauppaan ja urheilemaan. Useat poikalapset asetetaan auton lähettyville tai sisään myös silloin, kun kulkuneuvoa pestään, korjataan tai muuten vain naapurinmiehen kanssa ihaillaan.

Taantumusta muissakin aviiseissa:
Yle 21.9.2012: Tutkimus: tutti taannuttaa poikavauvaa

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.