Jo yksi onnistunut miinanräjäytyskoe tuottaa merkittäviä säästöjä puolustusbudjetin ulkopuolisiin kustannuseriin kuten eläkkeiden maksatukseen. Kansaneläkelaitoksen yliaktuaari Jonna Kiviriutta kertoo, että laitoksen laskelmien mukaan muutama eläkeläinen viikossa riittää kattamaan testikentän kustannukset.
“Mallinnuksen mukaan tarvittavan mobiliteetin omaavat ikäihmiset ovat kaukana kuolleisuusmallin ennustamasta päätepisteestään, joten eläkesäästöt per henki ovat merkittäviä.”
“Ja vain eläkeläisillä on sitkeyttä edetä marjojen perässä kilometrikaupalla syvälle metsään kauas asutuksesta, jonne miinakoekentät sijoitetaan”, poikkihallinnollisen suunnitteluryhmän vetäjä Pyry Laineranta lisää.
Hankkeen yleinen vastaanotto on ollut hyvä, ja ministeriössä uumoillaan yhteiskunnan asenneilmaston muutoksen tasoittaneen tietä. Myös yllättäviä yhteydenottoja on tullut: itärajan niukemmalla hoitajamitoituksella olevien palvelutalojen asukkaat ovat ilmaisseet kiinnostustaan. Heille kaavaillaan opastettuja ryhmämatkoja miinakenttien läheisyyteen.
“Rehellisyyden nimissä on sanottava, että ongelmiakin on”, puolustusvoimien teknisen keskuksen johtaja, everstiluutnantti Jari Korpimaa tunnustaa.
“Miinoituskokeiden perusteella menetämme 10–20 prosenttia rakennustöihin määrättävistä varusmiehistä. Älypuhelimen selailu miinakentillä on yksiselitteisesti huono asia.”
”Laatu on myös huonoa, ja vaikuttaa siltä, että iso osa tekijöistä ei osaisi piilottaa neulaa heinäsuovaan”, Korpimaa jatkaa.
Huonon miinoitteen naamioinnin vuoksi ennakoidaankin, että pääosa kohteista tulee olemaan isoja riistaeläimiä.
“Tarkkasilmäisten eläkeläisten kanssa ainoa toivomme on yleistyvä kaihi, jonka ansiosta luotamme pääsevämme tavoitteisiin”, toivoo Kelan yliaktuaari Kiviriutta.
Kysyimme kokeilun eettisyydestä vastuuministeriöstä.
“Käsitykseni mukaan päätös oli poliittisesti helppo”, kansliapäällikkö Rami Haapa vastaa.
“Olemme jo ajaneet kaikkein heikko-osaisimmat pakkaseen, joten eläkeläiset ovat luontainen jatkumo. Ja saattaahan onnekas löytää jatkossa metsäautotieltä Mercedeksen tai Land Roverin vailla omistajaa”, Haapa jatkaa ja iskee silmää.
Miinakenttäkokeet alkavat tulevan vuoden heinäkuussa heti mustikoiden kypsyttyä.
Teksti: Antero Sirkiä, Satiiriämpäri 2025 -kilpailija
Tamä juttu on mukana Satiiriämpäri 2025 -kirjoituskilpailussamme. Voittaja valitaan tammikuun loppupuolella Facebook-, Instagram- ja Mastodon-tykkäysten, -jakojen ja kommenttien määrän perusteella. Osallistu sinäkin! Palkintona ilmaisia ämpäreitä! Lähetä tekstisi kilpailulomakkeellamme tai lue ainakin kaikki #Satiiriämpäri2025-kisan jutut, tykkää ja jaa ja sähköpostita niitä aivan helkkarinmoisella tavalla ja esitelmöi niistä ystävillesikin aamulla, päivällä, illalla ja yöllä.