Edustajan poikkeuksellinen käytös saattaa jarruttaa alkoholimyynnin laajentamista ruokakaupoissa muutamilla minuuteilla.
Ohjelmansa mukaisesti Petteri Orpon hallitus pyrkii vähentämään kansansairauksia laajentamalla alkoholin vähittäismyyntiluvan koskemaan enintään 8 prosenttia alkoholia sisältäviä käymisteitse valmistettuja juomia.
Kansanedustaja vetosi asiantuntijalausuntoihin ja vastusti sosiaali- ja terveysvaliokunnassa lakimuutosta. Muut hallituspuolueet ovatkin tuohtuneet hänen toiminnastaan.
”Ei voi olla niin, että noudatettaisiin sellaisia asiantuntijalausuntoja, jotka eivät vastaa meidän omia näkemyksiämme”, kiteyttää hallitukseen kuuluvan äärioikeistopuolueen puheenjohtaja, joka haluaisi nimensä julkisuuteen.
Äärioikeistopuolueen juoksupoikana hallituksessa työskentelevä Petteri Orpo ei ole vielä antanut lausuntoa tilanteesta.
Hallituspuolue RKP ei ole tapansa mukaan kommentoinut hallituksen toimintaa, koska vahvoissakin oluissa on tuoteseloste ruotsiksi ja koska niitä myydään myös minkkitarhojen lähellä sijaitsevissa ruokakaupoissa.
Kristillisdemokraattien mukaan ”ihan mennään sen mukaan kuin on hallitusneuvotteluissa sovittu”, mitä se sitten tarkoittaneekaan.
Edustajan toiminta
tyrmistyttää kansaakin
Myös kansa on reagoinut voimakkaasti kansanedustajan yrityksiin estää vahvojen olueiden myynti.
”Kyllä minulla pitää olla vapaus saada ruokakaupasta niin väkevää olutta kun minä haluan”, toteaa luoteissatakuntalainen somevaikuttaja Ilkka Raitaniitty, johon otamme yhteyttä aina silloin kun haluamme juttuumme kansan mielipiteen.
Osuuskauppa- ja kookauppaväki on odottanut jo pitkään mahdollisimman väkevien alkoholijuomien myyntimahdollisuutta.
”Mehän varaamme hyllytilaa vaikka kokaiinille heti kun lainsäädäntö sen mahdollistaa”, kertovat kummankin kauppaväen korkeimman neuvoston puhemiehistön edustajat kasvavaa liikevaihtoa ennustavien käppyröidensä äärestä.
Asiantuntija: ”Väkevä
olut maistuu pahalta”
Uutissirkuksen juopottelu- ja kansanterveysasiantuntija Uolevi Ahonen arvioi, että kahdeksan prosentin olut on väkevää, kitkerää ja liiaksi viinanmakuista eli siis pahaa.
”Kyllä se marketin perinteinen maksuhäiriölager on antanut minulle ihan sopivan kännin tähän asti”, päivän ensimmäistä oluttölkkiään helsinkiläisen ruokakaupan ulko-ovella avaava Ahonen sanoo.
Aiheesta muissa aviiseissa:
HS 17.5.2024: Purra jyrähti: Hallituspuolueita närästää Päivi Räsäsen toiminta alkoholilain valmistelussa