Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

Uusi ohjelmaformaatti “Suuri velkaralli” mullistaa katsojien TV-illan

Suomalaisten erityinen suhde valtionvelkaan on paketoitu uudeksi koko perheen visailuohjelmaksi, joka pyörähtää käyntiin vielä kuluvan kevään aikana. Kaikki kotimaiset TV-kanavat aikovat näyttää Suuri velkaralli -sarjaa yhtä aikaa parhaaseen katseluaikaan.

televisio - taapero mustavalkotelevision edessä
Ennen tuotantopäätöstä ohjelmaformaattia testattiin kaikenikäisillä katsojilla joitakin vuosia.

”Suuressa velkarallissa kilvoitellaan valtion velkaan liittyvien kysymysten ja ilmiöiden äärellä, eikä tunteiden kuumenemiseltakaan vältytä”, kuvailee sarjan ideoineen turkulaiskirkkonummelaisen Four Years Entertainment Factoryn luova johtaja Arla-Miina Perälä.

Visailussa kolme henkilöä kerrallaan kilpailee tietämyksellään valtionvelasta. Mittelössä voi menestyä myös äänekkäällä pätemisellä ja mututuntumalla. Eniten pisteitä kerännyt visailija jatkaa seuraavalle kierrokselle, ja lopullinen Suuren velkarallin voittaja ratkaistaan kolmen vuoden kuluttua esitettävässä finaalijaksossa.

”Voittaja saa palkinnokseen traktorin peräkärryllisen verran perunoita, koska rahaa ei riitä kaikille jaettavaksi”, Perälä sanoo.

Ohjelman rekvisiitaksi on löydetty vuonna 2015 eduskuntavaalien alla ensiesiintymisensä tehnyt velkakello, joka kertoo ajantasaisen tiedon Suomen valtionvelan määrästä sekä velan määrän per henkilö.

”Velkakellon läsnäololla halutaan muistuttaa Suuren velkarallin katsojia, että asialla on myös vakavampi puoli, vaikka kyseessä onkin viihdeohjelma.”

”Vaikka velkakellon osoittamaa henkilökohtaista velkasummaa ei tulla keneltäkään ikinä sellaisenaan karhuamaan, jokaisen olisi kuitenkin syytä potea vähintään lievää tai keskivaikeaa ahdistusta valtion velkataakan takia.”

Uutissirkus on katsonut ohjelman ensimmäisen jakson. Videolla ohjelman juontaja Jaana Pelkonen tenttaa kolmea jännittynyttä visailijaa studioyleisön hiljentyessä kuuntelemaan kysymystä velkakellon tikittäessä taustalla hetki hetkeltä yhä äänekkäämmin:

”Kuinka monta kertaa pääministeri Petteri Orpo käytti sanaparia ’vaarallinen velkaantuminen’, mukaan lukien kaikki sanaparin taivutusmuodot, 18.1.2024 esitetyssä A-studiossa?

Visailija numero kaksi vastaa nopeimmin ja sanoo ”kymmenen”, joten hän saa yhden pisteen.

Visailija numero kolme antaa oikean vastauksen:

”Kaksisataayhdeksän kertaa, Petterillä oli jumittanut levy päälle.”

Vastaus tuottaa kaksi pistettä.

Visailija numero yksi huutaa muuten vain kaikkien päälle, että koko valtion velka on vihervasemmiston aiheuttama, ja kuittaa tästä kolme pistettä yleisön mylviessä taustalla.

Tilanne rauhoittuu, kun paikalle tuodaan pahvinen Sauli Niinistö, ja visailu jatkuu. Tuotantoyhtiön tiedotteen mukaan ohjelmassa nähdään Saulin lisäksi myös muita pahvista valmistettuja vierailijoita.

”Suuri velkaralli on täysin suomalainen ohjelmaformaatti, jota olemme pitkään myyneet ulkomaille. Alustavissa neuvotteluissa muiden maiden edustajat ovat jostakin syystä pitäneet formaattia lähinnä käsittämättömänä”, Perälä valottaa.

Suurelle velkarallille povataan kuitenkin Suomessa jättiyleisöä.

”Tunteita herättävä aihe on kannustanut ihmisiä osallistumaan visailuun sankoin joukoin. Ohjelmalle on suunnitteilla jo useita jatkokausia ja kasa fanituotteita, kuten Välttämätön uudistus -rintanappeja.

Teksti: Katriisia von Kinnunen, maakuntakirjeenvaihtaja & Gilbert Granholm, päätoimittaja

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2024 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.