Kirjeissä peritään liikaa maksettua “palkkaa” takaisin. Asiantuntijan mukaan kyseessä on uudentyyppinen ja poikkeuksellisen tarkasti kohdistettu huijaus. Maksua ei pidä suorittaa, sillä kirjeen sisältö on täysin kuvitteellinen.
“Minulle tuli ensin kirje, jossa vaadittiin tuhansia euroja maksettavaksi”, kommentoi Iida Söderström.
Tämän jälkeen kirjeitä on tullut myös myöhästymismaksuihin liittyen. Söderström on vaihtanut nimeään tapauksen takia ja muuttanut Helsingistä Klaukkalaan, mutta hänelle tulee kirjeitä ja uhkailuja tästä huolimatta.
Myös Söderströmin tutut ovat saaneet vastaavanlaisia kirjeitä. Niiden sävy on synkentynyt viime aikoina.
“Viimeisin oli rakennettu tulostetusta digilehdestä leikatuista kirjaimista”, Söderström hän kuvailee.
Uutissirkus on nähnyt kyseisen kirjeen ja Söderströmin älykellon taltioimat unitilastot viimeisen kahden vuoden ajalta. Hänen vuorokautisten yöuniensa määrä on tasaisesti laskenut kahdeksasta noin viiteen tuntiin.
Kirjekampanjat
poikkeuksellisia
Kirjeellä lähestyminen on poikkeuksellista, koska tyypillisesti huijausviestejä lähetetään sähköpostitse. Viime aikoina myös WhatsApp-viestejä on käytetty esimerkiksi tekeytymällä esimerkiksi sellaiseksi uhrin jälkeläiseksi, jonka olemassaolosta uhri on tietoinen.
Kirjeitä tiedetään lähetetyn tässä tapauksessa ainakin 15 000 henkilölle, mikä on poikkeuksellisen iso määrä.
“Tällaisen kirjemäärän lähettäminen ei ole mitään halpaa puuhaa, joten tekijällä täytyy olla hyvä käsitys, kenelle lähettää ja mitä”, arvioi tietoturva-asiantuntija Oona Hentinen.
“Toisaalta vain pienen osan tarvitsee maksaa rahat, jotta bisnes on kannattavaa. Kirje on kuitenkin iso ennakkoinvestointi, mikä kertoo lähettäjän hyvästä taloustilanteesta.”
Uhrien määrän lisäksi kampanjan tarkkuus herättää mielenkiintoa. Lähes kaikki uhrit ovat entisiä tai irtisanoutuvia Helsingin kaupungin työntekijöitä. Vastaanottajiksi on päätynyt myös muutama vantaalainen, ja yksi siilinjärveläinen 72-vuotias nainen, joka ei ole kertomansa mukaan edes käynyt kertaakaan Helsingissä.
“On syytä tarkastella, onko vastaanottajalistassa hyödynnetty vielä paljastumattoman tietovuodon materiaalia”, Hentinen jatkaa.
Tietovuodot ovat tyypillisiä lähteitä henkilötiedoille, joita voidaan käyttää erilaisiin huijaus- ja kiristysviesteihin.
Kaupunki kommentoi
Helsingin kaupungilta oli poikkeuksellisen vaikeaa tavoittaa oikea henkilö kommentoimaan asiaa. Jopa teini-ikäinen on helpompi saada kiinni puhelimitse. Uutissirkuksen maakuntatoimitus kuitenkin tavoitti kaupungin ylemmän tason virkahenkilöksi esittäytyvän herrasmiehen verkostoitumassa hieman myöhäisteini-ikäisten tapaan, Club Mambosta Kirkkonummelta.
“Minä se olin,” kommentoi virkahenkilö, jonka nimestä toimitus ei saanut selvää.
”Minä se olin, minä lähetin ne kirjeet, ihan hervoton juttu! Kuulitko?”
Virkahenkilön mielestä kirjekampanja on niin hävyttömän nerokas idea, että Helsingin kaupungin pitäisi kokeilla sitä itsekin.
Teksti: Tapani Vähä-Ääninen, Satiiriämpäri 2024 -kilpailija
Tamä juttu on mukana Satiiriämpäri 2024 -kirjoituskilpailussamme. Voittaja valitaan tammikuun loppupuolella Facebook-tykkäysten, -jakojen ja kommenttien määrän perusteella. Osallistu sinäkin! Palkintona ilmaisia ämpäreitä! Lähetä tekstisi kilpailulomakkeellamme tai lue ainakin kaikki #Satiiriämpäri2024-kisan jutut ja esitelmöi niistä ystävillesikin aamulla, päivällä, illalla ja yöllä.