Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

Tuore tutkimus hätkähdyttää: Lasten juopotteluharrastus unohtumassa

Alaikäisten alkoholinkäyttö on romahtanut 1990-luvun huippulukemista. Huolestuttava kehityskulku näkyy niin 13–15-vuotiaiden kuin 16–17-vuotiaiden ikäryhmissä. Asiantuntijat osoittavat syyttävällä sormella urheiluseuroja.

olutpullo kädessä, kaukana takana vantaalaista metsää, rivitalonpätkää ja paöjon harmaata taivasta
Kolmisenkymmentä vuotta vanha arkistokuvamme liittyy tapaukseen.

”Joukkueurheiluhan tätä ennen kaikkea selittää”, toteaa aiheesta vastikään väitellyt Samuli ”Samppa” Kali. Hän aloitti vuoden alussa valtakunnallisen Hiprakkahankkeen projektipäällikkönä.

“Vielä parikymmentä vuotta sitten nuoret kokoontuivat tänne perjantai-iltaisin, ottivat reippaasti kontaktia ohikulkijoihin ja tarjosivat hakista [hakupalkkiota]”, kertoo Rentolan ostoskeskuksen pihalta haastateltavaksi löytynyt Kali.

”Nykyään ne pyörivät tuolla”, Kali jatkaa viitaten läheisen urheilupuiston suuntaan.

”Juopottelulle ei kerta kaikkiaan löydy sen tarvitsemaa aikaa lasten ja nuorten yhä hektisemmässä arjessa. Moni turnaus alkaa jo kello yhdeksältä lauantaiaamuna. Motivaatio oksennella aamukolmelta ostarin pihalla on hävinnyt”, Kali luonnehtii.

Sukupolvien kohtaamiset vähenevät

Projektipäällikkö näkee muutoksessa lukuisia riskejä.

”Ihan ilmeinen vaara on sukupolvien kohtaamisten väheneminen. Vielä vuonna 1995 nuoret tunsivat täällä vaikuttaneen ’Iskän’, jolta sai aina ostettua halvalla viinaa. Nykyään nuoret vuorovaikuttavat vain toistensa ja hieman itseään vanhempien valmentajien kanssa”, Kali harmittelee.

Läheisen Alkon kauppias Vili Vinetto tunnistaa ilmiön.

”Jalkapallo on se pahin aikasyöppö, vai pitäisikö sanoa aikajuoppo.”

”Ennen nuoria näkyi harva se ilta väärennetyt henkilöllisyyspaperit kourassa. Nyt se on sitä palautusjuoman ja myslipatukoiden ostoa”, Vinetto jatkaa.

Projektipäällikkö Kali ymmärtää Vineton huolen.

”Arkiset taidot rapautuvat. Perinteiset kädentaidot, kuten syntymäajan väärentäminen ajokorttiin, ovat jäämässä historiaan. Samalla hukataan paljon muutakin perinnettä. Äitien korkokenkiä ei enää lainata, ja yhä harvempi kasvattaa kalapuikkoviiksiä näyttääkseen vanhemmalta.”

Aikuiset tarjoavat mallin

Rentolan ostarin penkillä istuva Pera, 77, muistaa hyvin lapsijuopottelun kulta-ajat.

”Nuoriin tutustui, kun niille haki juomia. Pitkiä tuttavuuksia syntyi”, Pera toteaa nyökäyttäen vierustoverilleen Antzkulle, 45, joka löysi hänen seuraansa vappuna 1993.

Samppa Kali ei silti vajoa toivottomuuteen.

”Tänä vuonna käynnistetyssä Hiprakkahankkeessa”, Kali aloittaa.

”Vai kännistetyssä?” Vili Vinetto veistelee ja saa Peran remahtamaan nauruun.

”Tänä vuonna käynnistetyssä Hiprakkahankkeessa jalkaudumme sinne, missä nuoret ovat. Urheiluopistot ovat tärkeä kenttäkohde. Myymme Ladan takakontista sikspäkkejä teineille”, Kali maalailee.

Samalla hän peräänkuuluttaa aikuisen esimerkin tärkeyttä.

”Kuinka lapsi oppii kännäämään, ellei näe mistään mallia? Aikuisten on syytä katsoa peiliin. Jos vanhempi ramppaa salilla ja kokkaa vegaaniruokaa, tuskin lapsikaan tilaa krapulapizzaa”, Kali täräyttää.

Antzku on sillä aikaa kiivennyt takaisin Rentolan ostarin penkille.

”Kyllä se niin on, että kotoa lähtee kaikki ja koko kylä kasvattaa”, hän urahtaa.

Sysäys Sidukkahaasteesta

Koko vastuuta ei sysätä vanhemmille eikä lähiöostarille.

”Ensi vuonna polkaisemme vauhtiin Sidukkahaasteen, joka levitetään kaikkiin suomalaisiin yläkouluihin. Tavoitteena on se, että jokainen lapsi pääsee ensin peruskoulun päättymistä siiderin makuun. Tarjoamme lisäpulloja motivoituneimmille lapsijuopoille”, kertoo Suvi ”Suwi” Skumppis, Sidukkahaasteen projektikoordinaattori, jonka yhytämme Rentolan terdeltä.

”Emme halua painostaa lapsia, joista juopottelu tuntuu epämukavalta. Sidukkahaaste kannustaa pieniin askeliin. Yksikin juotu siideri yläkoulun aikana on heikolle lapsijuopolle hieno saavutus”, muistuttaa haasteen erityisasiantuntijana työskentelevä Gitta Gambina.

Sidukkahaasteessa uskotaan myös palkitsemisen motivoivaan voimaan. Ansioituneimmille lapsijuopoille on luvassa lahjakortti Ruotsin-risteilylle, jolla – 1990-luvun luokkaretkien tapaan – otetaan Pohjanmaan kautta.

Samppa Kali myhäilee kollegoiden sanoille.

”Pienistä siideripuroista kasvaa suuri viinavirta”, hän kiteyttää.

Teksti: Matias Mallenius, Satiiriämpäri 2023 -kilpailija

Tamä juttu on mukana Satiiriämpäri 2023 -kirjoituskilpailussamme. Voittaja valitaan tammikuun puolivälissä Facebook-tykkäysten, -jakojen ja kommenttien määrän perusteella. Osallistu sinäkin! Palkintona ilmaisia ämpäreitä! Lähetä tekstisi kilpailulomakkeellamme tai lue ainakin kaikki #Satiiriämpäri2023-kisan jutut ja esitelmöi niistä ystävillesikin.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.