Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

“Iloiset ovat loisia” – Sijoitusbloggaaja kertoo, miten kurjuudesta voi tehdä voimavaran

On leuto aamupäivä Espoon Matinkylässä. Solakat veneet lipuvat horisontissa ja naapurin lapsi hyräilee Finlandia-hymnin säveliä. Tätä kelpaisi katsella joka päivä kotikonttorilla. Vai kelpaisiko?

Pieni mottorivene, jonka kyydissä isäntä ja koira, etenee auringon kimmeltäessä laineilla
Kuva: Uutissirkuksen arkisto

Talon isäntä on eri mieltä.

“Paska mutta halpa”, kuvailee haastateltavani ranta-asuntoaan.

Kommentti voi aluksi kuulostaa tavallisen tallaajan korvaan kummalliselta, kun kyseessä on yli neljän miljoonan arvoinen kiinteistö. Mutta tavallinen ei paikan omistaja olekaan.

Kyseessä on nimittäin Arto Kala, Suomen kiinnostavimpiin pääomasijoittajiin lukeutuva mies ja yritysjohdon asiantuntija, joka on viimevuosina noussut pörssikulttuurin keskiöön sijoittamista ja työelämää käsittelevän bloginsa kautta.

”Työelämä muuttunut liian
vaikeaksi työnantajalle”

Kalan blogin teesi on pysäyttävän yksinkertainen ja harvinaisen potentti: työelämä on muuttunut liian vaikeaksi työnantajille.

“Isolla yrityksellä ei ole oikeutuksia samanlaisiin palveluihin kuin työntekijöillä. Työntekijöille kyllä löytyy ammattijärjestöt ja kaikenlaisia oikeuksia. Mitä työnantajilla on?”

Kala on selvästi oivaltanut sanoa jotakin sellaista, joka on jäänyt yhteiskuntakeskustelun kuolleeseen kulmaan. Moni sijoittaja onkin kiitellyt blogin suorapuheisuutta ja viriiliä maskuliinisuutta.

“Meillä on työnantajajärjestö, jolla ei ole valtuutta edes päättää palkoista tai verotuksesta. Tilanne on kurja.”

Kurjuus onkin Kalan blogissa usein esiintyvä avainsana. Sijoitusguru naurahtaa heleästi kun kysyn, mikä sanan merkitys on hänelle.

“Olen rypenyt kurjuudessa ja niukkuudessa koko elämäni. Loppua ei näy.”

”Olen oppinut, etten voi
vaikuttaa tilanteeseen”

Kurjuus ja niukkuus varjostavat tällä hetkellä monen suomalaisen arkea muun muassa inflaation ja energiakriisin myötä. Kalan kaltaiselle pääomasijoittajalle teema on kuitenkin ollut jo pitkään osa elämää.

“Kun olin nuori niin tiesin, etten halua kuulua yhteiskunnassa häviäjien puolelle. Halusin olla siisti tyyppi. Mutta kolmekymppisenä, ensimmäisen miljoonani jälkeen, tajusin, ettei pääomasijoittajia pidetä oikeasti edes niin cooleina.”

Jokin värähtää Kalan ilmeessä hänen sanoessaan tämän ääneen. Voiko olla, että kovan ulkokuoren alla piileekin sentimentaalinen mies?

“Harvoin sitä kuulee kiitosta työstään”, hän huokaisee, katse lasittuneena S-sarjan 429-hevosvoimaiseen Mersuun, jota parhaillaan pestään ulkona.

“Se on nuoruudesta asti ollut sitä melankoliassa vellomista. Mutta kun täytin neljäkymmentä, löysin meditaation ja opin, etten voi vaikuttaa tilanteeseen: kurjuus oli osa minua.”

”Harmaa arki on
aikamme juttu”

En voi olla päässäni vertaamatta Kalaa mielessäni iskelmälegenda Tuomari Nurmioon, joka laulussaan julistautuu kurjuuden kuninkaaksi.

Siinä missä Nurmio kirjoitti aiheesta laulun, Kala ryhtyi kuitenkin siihen, mitä osaa parhaiten: sijoittamaan.

“Tajusin, että harmaa arki on se aikamme juttu. Lähdin panostamaan siihen.”

Kala aloitti silloisessa yrityksessään savotan, jonka tavoitteena oli ankeuttaa työoloja radikaalisti: Työaamuihin muun muassa lisättiin pakollinen jumppatuokio, jonka aikana kaiuttimissa soi Iskelmäradio.

Ideassa oli potentiaalia, mutta onnistuisiko nuori yrittäjä?

“Aluksi meitä luultiin hulluiksi. Työntekijöitä lähti, mutta meillä oli motto: Iloiset duunarit ovat loisia. Ne jotka tekevät oikeasti töitä, ovat surullisia, koska heillä ei ole mitään kivaa elämässä.”

Lopulta idea alkoi toimia, joskin yllättävällä tavalla:

“Tulos laski, mutta huomasimme, että monet sijoittajat innostuivat ajatuksesta. Rohkeimmat sijoittajat arvostivat sitä, että työntekijöitä kohdellaan kuin paskaa.”

”Annan kaksi
elämänohjetta”

Hieman myöhemmin Kala myi osuutensa firmasta ja kääri itselleen kaupoista sievoisen summan sekä sijoitusmaailman arvostuksen. Loppu on historiaa.

Nykyään Kala golfaa ja konsultoi suuryrityksille, jotka haluavat vähentää työhyvinvointia puhtaasti nihilistisistä syistä.

Hän antaa vielä kaksi elämänohjetta sielunheimolaisilleen:

“Muista, me emme ole yksin. Kurjuus ja masennus ovat nekin voimavaroja, jotka voi valjastaa menestyksen aisakoiraksi.”

Teksti: Jaakko Lampinen, Sariiriämpäri 2023 -kilpailija

Tamä juttu on mukana Satiiriämpäri 2023 -kirjoituskilpailussamme. Voittaja valitaan tammikuun puolivälissä Facebook-tykkäysten, -jakojen ja kommenttien määrän perusteella. Osallistu sinäkin! Palkintona ilmaisia ämpäreitä! Lähetä tekstisi kilpailulomakkeellamme tai lue ainakin kaikki #Satiiriämpäri2023-kisan jutut ja esitelmöi niistä ystävillesikin.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2024 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.