Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

Asiantuntijamme arvio: Asiantuntijuuden leviämistä lähes mahdotonta estää

Suomessa on nyt todettu 1,2 miljoonaa koronapandemian maallikkoasiantuntijaa. Eilisen jälkeen on löydetty miltei 120 000 uutta asiantuntijatapausta.

mies räplää puhelintaan maski päässä
Kuva: icsilviu/Pixabay

Asiantuntijuus leviää tyypillisimmin internetin välityksellä erityisesti uutisjuttujen kommenttiosioissa.

Suomen 1,2 miljoonaa maallikkoasiantuntijaa ovat nyt sekä samaa että eri mieltä siitä, pitäisikö tavoitteena olla lauma-asiantuntijuuden saavuttaminen vaiko eikö.

”Jos yli 60 prosenttia suomalaisista olisi korona-asiantuntijoita, voisi koko uusi korona-asiantuntijuus sammua itsekseen”, kertoo Uutissirkuksen asiantuntemus- ja mielipideasiantuntija Uolevi Ahonen.

Somessa ja keskustelupalstoilla kokoontumisen lisäksi asiantuntijuuden riskitekijöitä ovat kova ääni, miessukupuoli ja hieman tavallista korkeampi tai alhaisempi tulotaso.

”Moni suomalainen on korona-asiantuntija huomaamatta sitä itse lainkaan tai siitä on vain vähäisiä merkkejä, kuten taipumus kommentoida hallituksen tiedotustilaisuuksia tai uutislähetyksiä ääneen, vaikkei muita perheenjäseniä olisi edes paikalla”, Ahonen sanoo.

Vaikeimmissa tapauksissa maallikkoasiantuntijuus on päässyt etenemään niin pitkälle, että muutoin aivan tavallinen suomalainen perusterve ihminen on pystynyt kertomaan täydellä varmuudella, mistä ja miten koronavirus sai alkunsa, miksi pandemiatilanteeseen jouduttiin ja mitä olisi pitänyt missäkin maassa milläkin hetkellä tehdä, miten ja milloin talouden avaaminen on toteutettava sekä milloin koronaan löytyy toimiva rokote.

”Silti en kehota ketään katsomaan peiliin. Riittää, että katsoo Yhdysvaltain presidenttiä”, Uolevi Ahonen arvioi.

Teksti: M.T. Rusanen, maakuntakirjeenvaihtaja & Gilbert Granholm, päätoimittaja

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2024 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.