Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

”Ihan OK” – seurasimme koillishelsinkiläisen perheen etätyöpäivää ja -opiskelua hetki hetkeltä

Aleksi Mäkihuhta, 43, on tehnyt etätöitä maanantaista lähtien. Niinpä hänen keskiviikkoinen etäpäivänsä sujui jo rutiinilla.

betonikerrostalo
Mäkihuhta teki töitä kerrostalossa keittiön pöydän ääressä.

Mies työskentelee asiantuntijatehtävissä. Perheen lapset ovat viidennellä ja kahdeksannella luokalla. He olivat kotona ensimmäistä etäkoulupäiväänsä.

Uutissirkus seurasi Mäkihuhdan etäpäivää hetki hetkeltä aamusta iltapäivään asti. Hänen mukaansa päivä oli ”ihan OK”.

Näin Mäkihuhdan työt etenivät:

7.45 Tarkisti työpaikan sähköpostit ja pohti, mitkä asiat piti saada tänään hoidetuksi.

8.00 Vei koiran ulos.

8.20 Tuli sisään, paimensi puhelimiensa ääreen juuttuneet kouluikäiset lapsensa aamupalalle, koska he eivät olleet syöneet koiranulkoilutuslenkin aikana. Otti itsekin aamupalaa.

8.40 Kiisteli vanhemman lapsensa kanssa tiskikoneen tyhjentämisestä.

8.55 Sai vanhemman lapsen tyhjentämään tiskikoneen.

9.05 Täytti tiskikoneen ja laittoi sen käyntiin. Päätti käynnistää myös pyykinpesukoneen.

9.15 Koska pesuaine oli lopussa, lähti kauppaan. Perheen auto oli vaimolla töissä, joten päätti käyttää polkupyörää.

9.20 Pumppasi polkupyörään ilmaa ja lähti kauppaan.

9.50 Palasi kaupasta ja laittoi pyykkikoneen käyntiin.

10.00 Lähti hakemaan koululta tietokoneen lainaksi pienemmälle lapselleen.

10.30 Palasi tietokoneen kanssa. Yritti saada lapsen salasanan ja käyttäjätunnuksen toimimaan koneessa. Ei onnistunut, käytti lapsen kanssa omaa työkonettaan, jotta lapsi sai selville päivän etätehtävät. Koska etätehtäväryhmiä ei kuitenkaan vielä ollut tehty oppimisalustalle, kehotti lasta katselemaan puhelimestaan odottelun aikana Avaraa luontoa.

11.00 Alkoi valmistaa ruokaa.

11.30 Sai ruoan valmiiksi, houkutteli lapsia syömään.

11.40 Nuorempi lapsi saapui heti kun Avara luonto oli loppunut.

11.50 Vanhempi lapsi saapui heti kun puhelimen akku oli loppunut.

12.00 Riiteli kummankin lapsen kanssa astioiden palauttamisesta tiskikoneeseen, kunnes huomasi, että se olikin vielä käynnissä.

12.05 Keitti kahvia ja joi sitä.

12.10 Ohjeisti alaisiaan kahdella sähköpostilla, jotka oli hahmotellut edellisenä päivänä valmiiksi.

12.20 Etsi vanhemman lapsen kanssa harppia matematiikan tehtäviä varten, koska lapsen oma harppi oli rikki.

12.30 Havaitsi, että talossa ei ollut yhtäkään harppia. Tyynnytteli syntynyttä kriisiä.

12.40 Imuroi lasinsiruja lattialta, koska vanhemman lapsen kiinni paiskaaman oven tärähdys oli pudottanut seinältä hääkuvan. Vei lasinsirut ja rikkoutuneen kuvakehyksen ulos jätesäiliöön.

12.55 Yritti kirjoittaa päivän kolmatta työsähköpostia, mutta päätti lepuuttaa ensin hermojaan viemällä pyykit alakerran kuivaushuoneeseen kuivumaan.

13.10 Palasi kuivaushuoneesta. Nuorempi lapsi muistutti, että etätehtävät eivät vielä olleet selvillä. Katsoivat etätehtävät isän tietokoneella.

13.20 Opasti nuorempaa lastaan etätehtävissä. Syntyi kriisi, koska lapsi ei tiennyt, pitikö matematiikan tehtävät kirjoittaa vihkoon vaiko palauttaa ne koulun oppimisalustalle.

13.40 Lopetti kriisin määräämällä lapsen tekemään tehtävän vihkoon. Sai näin ollen itse käyttää työtietokonettaan.

13.45 Yritti vakuuttaa vanhempaa lastaan, että nyt ei lähdetä ostamaan harppia marketista, vaikka jäätelöäkin voisi hankkia samalla reissulla. Yritti vakuuttaa myös nuoremman lapsen siitä, että jos mennään kauppaan, niin mennään ainoastaan lähikauppaan. Ymmärsi heti, että olisi pitänyt lisätä, että tänään kaupassa käy vain isä.

14.00 Kehotti lapsia ottamaan välipalaa. Lapset vastasivat: ”Joojoo, ihan kohta.” Joi kahvia ja söi korppuja. Ihmetteli lapsilleen ääneen, ettei ollut saanut päivän aikana ensimmäistäkään työpuhelua.

14.15 Tyhjensi tiskikoneen, koska vanhempi lapsi kieltäytyi päivän toisesta tyhjentämisestä ja koska nuorempi katsoi, että tiskikone kuului vanhemman lapsen viikkorahan edellytyksiin. Laittoi likaiset astiat itse koneeseen.

14.25 Katsoi puhelintaan ja havaitsi, että se oli yön jäljiltä yhä äänettömällä. Huomasi 17 vastaamatonta puhelua.

14.30 Yritti saada jompaakumpaa lasta ulkoiluttamaan koiraa, mutta koska molemmat kieltäytyivät, meni koiran kanssa itse ulos. Sai soitetuksi kolme työpuhelua.

14.50 Aikoi soittaa lisää puheluita, mutta nuorempi lapsi saapui keittiöön vihko kädessään ja totesi: ”Isi, mä en ymmärrä tätä tehtävää”. Ryhtyi opastamaan lastaan sekalukujen jakolaskussa. Syntyi riita, koska lapselle oli opetettu erilainen jakokulma kuin hänelle omina kouluaikoinaan. Sen nimikään ei enää ollut jakokulma. Vai oliko se niin, että hänen oma äitinsä oli nimittänyt sitä jakokulmaksi?

15.15 Vastasi työpuheluun, jossa alainen kiitteli vuolaasti hänen ohjeistustaan ja kertoi töiden sujuneen erinomaisesti. Hämmentyi, koska huomasi unohtaneensa lähettää minkäänlaisia ohjeita juuri tälle alaiselle.

15.30 Lapset kertoivat haluavansa jauhelihaspagettia. Huomasi lasten aggressiivisuudesta, että he eivät sittenkään olleet ottaneet välipalaa. Päätti lähteä noutamaan ruoka-aineita lähikaupasta polkupyörällä.

15.31 Yritti perustella nuoremmalle lapselle, miksi tämä ei voinut tulla mukaan kauppaan vaikka hieman aiemmin oli ollut puhetta lähikauppaan menemisestä. Perustelu lapsen polkupyörän syksyllä puhjenneesta ja yhä tyhjästä renkaasta ei riittänyt. Kehotti katsomaan Avaraa luontoa.

15.39 Meni kauppaan ja teki ostokset.

16.15 Palasi kotiin ja ryhtyi valmistamaan ruokaa.

16.40 Sai aterian valmiiksi ja ryhtyi houkuttelemaan lapsiaan jälleen syömään.

16.55 Sai lapset lyhyen kiistelyn jälkeen pöydän ääreen.

17.00 Mähihuhdan lähihoitajavaimo palasi omista töistään kotiin ja tiedusteli ovella iloisesti: ”Mitenkäs teillä on tänään mennyt?”

17.01 Sanoi: ”Ihan okei” ja oli loppuillan puhumatta. Päätti ryhtyä etätyöpäivien sijasta tekemään etätyö-öitä heti kun lapset olisivat nukahtaneet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.