Press "Enter" to skip to content

Talous

Pääomasijoittajat satsaavat viihteellisyyteen – hoivakodeista kehitetään geriatrisia pakohuoneita

Uudessa hoivapalvelutuotteessa lääkityksen tarjoaminen, käymälöihin pääsy ja henkilöstön avun saaminen yhdistyvät jännittäväksi pakohuone-elämykseksi.

Kuva: Gerd Altmann / Pixabay

”Viime vuonna saamastamme kritiikistä havaitsimme, että olemme painottaneet liikaa hyvinvointia, nyt on aika keskittyä myös viihtymiseen”, Despera Care Homes -palvelukotien ketjujohtaja Jalo Aalto painottaa.

Suomen tärkeimmät sotealan sijoittajat ovatkin päättäneet uudistaa vähintään puolet nykyisistä hoivakodeistaan vanhusten ja sairaiden pakohuoneiksi.

Puzzle Junglen (entinen Ruskamäen palvelutalo) vanhempi eskaologi Nuutti Sademies, 23, antaa esimerkin asukkaiden arjen pelillistämisestä:

“Vanhassa mallissamme esimerkiksi sängystä yöllä pudonnut asiakas vietti useita tunteja tuskissaan lattialla ennen kuin aamuvuoron hoitaja havaitsi hänet. Nyt mummo tai vaari pääsee sen sijaan pelaamaan Magic Mayhemia: ratkaisee huoneen ympärille ripotellut johtolangat, joita käyttämällä hän saa apua parhaassa tapauksessa jo saman vuorokauden aikana.”

Hoivakotiasiakkaat
kiittävät ja kritisoivat

”Ennen sain sydänlääkkeeni heti aamulla. Nyt pakohuonetilanne tuo lisää jännitystä jokaiseen päivään ja tekee olemassaoloni mahdollistavasta lääkkeenjakelusta paljon palkitsevampaa”, Greta Naski, 97, iloitsee.

Kolmen päivän ajan huoneessaan ateriaa odottanut “Feeding Frenzy” -tehtävää ratkaissut Iivari Raskila, 93, on kriittisempi:

“Pelillisyys ei ole muuttanut mitään. Olen edelleen hämmentynyt, kylmissäni ja nälkäinen.”

Muutamat poliitikot ovat jo arvostelleet Desperan kehitystoimia. Heidän mukaansa yhtiö tekee rahaa vanhusten kärsimyksillä.

“Ei pidä paikkaansa. Hinnoittelumme säilyy entisellään. Siihen on lisätty vain vierailumaksut vanhusten terveille omaisille, ja nekin ovat omakustannushintaisia, 30 euroa tunti”, johtaja Aalto sanoo.

Teksti: Richard Richardson, maakuntakirjeenvaihtaja
Artikkelin ensiversio on julkaistu englanniksi.
Alkuperäistekstille uskoton suomennos: Gilbert Granholm

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.