Press "Enter" to skip to content

Talous

Lapsen mielipide: Haluaisin valita lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-voittajan

Tähän mennessä kukaan alle 29-vuotias ei ole saanut päättää voittajasta. Päijäthämäläinen 11-vuotias Onni ilmaisi tahtonsa päästä valitsemaan Finlandia Junior -palkinnon saaja varhain tänä aamuna.

Teko tapahtui äidinkielen tunnilla. Lapsen näkemys on kriisiyttänyt sekä yleisön että maamme kirjallisuus- ja kustantamopiirit.

“Ei voi olla niin, että alaikäinen yhtäkkiä otettaisiin sanomaan, mitä kirjoja muiden alaikäisten pitäisi lukea”, hollolalaiselta liikenneasemalta tavoittamamme suuren yleisön edustaja Ylermi Alamäki, 67, arvioi.

“Olen pitkän elämäni aikana lukenut 45 kirjaa. Ne kaikki oli kirjoittanut Reino Lehväslaiho. Hänelle pitäisi antaa Finlandia-palkinto, vaikka hän ei enää olekaan keskuudessamme.”

“Raadilla mahdoton tehtävä”

Kolmihenkiset esiraadit valitsevat Finlandia-ehdokkaiksi asetettavat teokset. Jos kustantamo halusi teoksen mukaan kilpailuun, sen piti toimittaa se valintalautakunnalle 17. lokakuuta mennessä. Esiraadilla oli kolme viikkoa aikaa käydä läpi kaikki ehdokkaat ennen kuin ne julkistettiin kuluvalla viikolla.

“Se on täysin mahdotonta, koska ne valitsijathan käy päivisin töissä”, Hollolassa asuva Onni sanoo.

“Ja vaikka niillä ois loma ja vaikka ne sais osan teoksista jo aikasemmin, niin mieti, montako kirjaa päivässä ne joutuu lukemaan! Eli jos kansi ja eka sivu ei oo hyviä, niin kuka raadin jäsen niitä kirjoja oikeesti kattoo yhtään pitemmälle? Ehtiikö ees se voittajasta päättävä Olavi Uusivirta tsekata ne kuus lasten- ja nuortenkirjaa, jotka nyt on ehdokkaina?”

“Mutta mulle jos lähettää kirjan aina sillon heti kun se ilmestyy, niin mä luen sen ja kerron, onko se niin ansioitunut, että sille vois antaa Finlandian.”

Kaikkien aikojen nuorin Finlandia Junior -voittajan valitsija on vuonna 2011 tuolloin muutamaa päivää vaille 30-vuotias Paula Vesala.

Finlandia-palkinto on Suomen kirjasäätiön markkinointitempaus, jonka avulla edistetään teosten joulumenekkiä.

Aiheesta enemmän:
Suomen kirjasäätiö: Tietoa Finlandia-palkinnostaTykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2021 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.