Press "Enter" to skip to content

Kehitystoiminta

Tulosten ennustetaan paranevan – aitajuoksua vaikeuttavat aidat ja estejuoksua haittaavat esteet poistetaan kilpakentiltä

Suomalaisten menestys näissä lajeissa on selkeästi huonompi kuin se olisi ilman radalle asetettuja aitoja ja esteitä. Tämä on harmittanut urheilijoita, valmentajia ja penkkiurheilijoita jo pitkään.

juoksurata, jonka sivuun on siirretty aita
Uolevi Ahonen testasi ideaansa Pukinmäen urheilukentällä. Hän juoksi 110 metrin aitajuoksun reilusti alle minuutissa, kun aidat oli siirretty sivuun.

“Naisilla sadan metrin aitajuoksun pituus on sata metriä, miehillä 110. Aitoihin törmäily, kompurointi ja niiden kaataminen hidastaa juoksijaa. Aidan mukaan nappaaminen ei sekään lisää vauhtia, sillä aidan kanssa on todella hankala juosta”, arvioi Uutissirkuksen mitalisade- ja urheilu-uudistusasiantuntija Uolevi Ahonen.

Dohan kisojen seuraamisesta parhaillaan toipuva Ahonen onkin lähettänyt Suomen Urheiluliitolle aloitteen, että se tekisi Kansainväliselle olympiakomitealle kiireellisen esityksen, jonka mukaan aita- ja estejuoksuista poistetaan juoksua häiritsevät rakennelmat.

“Estejuoksussa esteet ovat niin raskaita, etteivät ne kaadu millään. Tutkimukseni mukaan esteiden väistely, kiertely, ylittäminen tai alittaminen tuottaa urheilijalle ja katsojalle yletöntä stressiä.”

“Lajissa on myös vesieste. Mitä pitemmälle onnistuu hyppäämään esteen ylittäessään, sitä vähemmän kastelee jalkojaan. Tämä kuitenkin onnistuu harvoilta. Vesi on kylmää, eikä ole kiva juosta märissä piikkareissa saati vaatteissa. ”

Ahosen mukaan 50 kilometrin kävelykin olisi syytä päivittää.

“Jos katsot ihmisiä kadulla, niin kuka siellä kävelee? Kyllä 50 kilometrin kilpakävelyssä tulisi sallia sähköpotkulaudat, ainakin viimeisillä 30 kilometrillä. Ja sähköpotkulautailu jos mikä sopisi nykyaikaisen viisiottelunkin yhdeksi mittelöksi.”

Mikäli esteet ja aidat saadaan poistetuksi vielä USA:n kuluvan presidentinvaalikauden aikana, ne voidaan myydä Donald Trumpille muurinrakennusaineiksi.

“Mikään ei estä toteuttamasta uudistuksia myös jalkapallokentillä. Jos maalintekoa haittaavat tolpat ja ylärimat poistetaan, MM-kärki voi näyttää aivan toiselta kuin nyt”, Ahonen arvioi ja poistuu jatkamaan yhteydenottojaan lajiliittoihin.

Teksti: Sirkku Selander, maakuntakirjeenvaihtaja & Gilbert Granholm, päätoimittaja


Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2020 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.