Press "Enter" to skip to content

Aseet ja neuleet

Puolustusvoimat tutkii diskopallojen käyttöä ilmapuolustuksen tukena

Sotaharjoituksissa saavutetut tulokset ovat olleet niin lupaavia, että osa tulevaisuuden hävittäjähankinnoista korvattaneen diskopalloilla.

neljä lähestyvää helikopteria sinitaivasta vasten, koptereista roikkuvat suurikokoiset diskopallot
Kokeiluvaiheessa diskopallo-operaatiot on toteutettu helikopterien avustuksella, mutta myöhemmin pallot varustetaan omilla moottoreilla.

”Diskopalloilla voitaisiin laajamittaisessa maahamme kohdistuvassa invaasioissa pysäyttää suurin osa vihollisen hävittäjistä niin kutsutulla häikäisypelotteella”, kertoo korkea ilmavoimien upseeri Hannu-Pekka Majuri.

”Menetelmässä taivaanranta täytetään valaistuilla diskopalloilla, jolloin vihollisen hävittäjät eivät pystyisi lähestymään ilmatilaamme. Menetelmää voidaan tehostaa vielä lähettämällä samanaikaisesti voimakasta äänisignaalia, joka tunnetaan paremmin kasaridiskona” Majuri selvittää lanteet keinuen.

Myös maavoimat voisi hyödyntää diskopallojen tehoa perinteisessä sodankäynnissä. Lemmenjoella järjestetyssä sotaharjoituksessa diskopallojen loisteessa ei perinteinen sotiminen kiinnostanut oikeastaan enää ketään, vaan bilettäminen ja chillailu vei voiton.

”Meillä oli tosi hauskaa ja uskomme, että vihollisen joukot eivät pistäisi varmasti pahakseen, jos sotimisen sijaan vastapuolella olisikin heti valtakunnan rajalla kunnon bailut ja tarjottavat”, kertoo Lemmenjoen sotaharjoituksen päivystävä dj, eversti Matti ”Bile” Juurinen.

Puolustusvoimat on järjestänyt Lemmenjoella kolmet vapaaehtoiset sotaharjoitukset, joissa diskopallojen tehoa on testattu perinteisessä sodankäynnissä. Maavoimat on kokeillut näissä harjoituksissa myös muita uuden ajan sodankäynnin aseita, kuten kohdevaloja ja valoketjuja.

“Lisäksi on testattu erilaisia lamaannuttavia nestemäisiä tuotteita, mutta niiden nimiä ei sotasalaisuuksien vuoksi voida kertoa julkisuuteen”, Juurinen sanoo ja pyytää vaivihkaa lähettiä keräämään harjoitusalueelta pois toistasataa tyhjää Marskin ryyppy -pulloa.

Teksti: Martta Åkerblom, maakuntakirjeenvaihtaja

Aiheesta muissa aviiseissa:
Yle 20.3.2019: Ilmavoimat puolustaa kohun nostanutta Lemmenjokea: Alkoholia ohjeiden mukaan, diskopallot harjoitusväline ja paikka erityinen
Yle 11.3.2019: Lännen Media: Pääesikunta haluaa selvityksen Lemmenjoen sotaharjoituksista – Mihin tarvittiin diskopallo ja sadoilla euroilla alkoholia?Tykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.