Press "Enter" to skip to content

Talous

Filippiini-jytky vastatuulessa

Ulkoministeri Timo Soinin ehdotus paikata Suomen hoitajapulaa filippiiniläisillä hoitajilla on otettu ristiriitaisesti vastaan Manilassa. Paikallisesta spa-hotellista tavoitettu Raimo Mäkinen on ulkoministerin kanssa samaa mieltä, mutta hoitajat eivät.

lentokone lentää korkealla sinisellä taivaalla
Filippiinillä matkailevan Raimo Mäkisen mukaan Helsingin ja Manilan välinen ilmasilta voisi ratkaista vanhustenhoidon ongelmat.

“Ehdottomasti näitä kannattaa tuoda Suomeen! Yksi tämmöinen tekee hymyillen tuplasti sen määrän työtä kuin pari suomalaista naamat mytryssä”, kokenut Aasian-kävijä Mäkinen kertoo.

Kylvyssä loikoilevan Mäkisen otsalle kosteaa pyyhettä asettava Maria Sun epäilee suomalaisturistin käsityksen maan kansalaisista kumpuavan siitä, että hän majoittuu huipputason hotellissa eikä ole lomansa aikana vielä kertaakaan poistunut hotellialueelta.

Suomen ulkoministerin puheisiin sairaanhoitajakouluun pian suuntaava Sun suhtautuu huolestuneesti.

“Mukavaa, että ensimmäinen ministeri Soinin kohtaama filippiiniläinen on ollut miellyttävä yksilö, mutta kyseisen henkilön perusteella tehdyt yleistykset kokonaisesta kansasta ovat aiheuttaneet hienoisen skandaalin maassamme. Emme me tahdo Suomeen”, Sun sanoo suoraan.

“Me haluamme sinne, minne suomalaisetkin hoitajat haluavat. Ruotsiin tai Norjaan. Palkka ja työolot ovat paljon paremmat. Lisäksi meillä ulkomaalaisilla uralla eteneminen on sujuvampaa, koulutuksemme kun ei tällaisenaan Euroopassa kelpaa ja se aiheuttaa omat haasteensa”, hän täsmentää.

Paikallinen dosentti Brian Wu on Sunin kanssa samoilla linjoilla, Suomeen ei kannata lähteä. Hän on huolissaan filippiiniläisten turvallisuudesta erityisesti pitkän muuttomatkan vuoksi. Wu on hyvin perillä tuoreesta tapauksesta, jossa kuusi suomalaisen hoivakodin asukasta kuoli muuttostressiin.

“Se on harvinainen tapa kuolla kaikkialla muualla maailmassa! Kuolemantapaukset muuttostressistä johtuvaksi julisti itse Attendon arvovaltainen toimitusjohtaja Pertti Karjalainen. Otamme lausunnon hyvin vakavasti, mieshän on koulutukseltaan lääkäri”, Wu sanoo.

“Lisäksi on merkillepantavaa, että suomalaisia hoitajia vaivaa jokin. Heitä on poistunut alalta kymmeniä tuhansia. On syytä olettaa, että osa muutosta selvinneistä filippiiniläisistä haluaa myös jossain vaiheessa samoista syistä pois alalta. Kielimuuri ja ovelasti sitovat sopimukset voivat kuitenkin aiheuttaa ongelmia sekä alalta poistumisessa että ongelmien esiin tuomisessa.”

“Edellä mainitut seikat ovat tärkeimpiä syitä työperäisten maahanmuuttajien haalintaan ns. paskoissa maissa”, Wu täsmentää ja hiljenee hetkeksi järkyttyneenä.

“Voisiko olla niin, että Suomi on tuollainen maa?” hän kysyy vakavana.

Teksti: Marika Salonen, maakuntakirjeenvaihtaja, Manila

Aiheesta muissa aviiseissa:
Yle 15.2.2019: Timo Soinilta oma ratkaisuehdotus hoitajapulaan: Lisää työperäistä maahanmuuttoa Filippiineiltä
Yle 9.2.2019: Attendo ei yhdistä hoitajavajetta ja kuolemia Pelimannissa – Hoivajätti jälkiviisaana: Muuttoja olisi pitänyt hidastaa

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2023 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme. Niin ja semmoista vielä, että Mastodonissakin ollaan.