Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

Automarketin läheltä löytyi asutusta

Automarketin läheltä tehty asutuslöytö uhkaa maamme taloutta. Kaavoittajan erehdyksen vuoksi muutamilla asukkailla on vain kymmenen minuutin kävelymatka kauppaan.

Näkymä tekee aluksi samanlaisen vaikutuksen kuin minkä tahansa suomalaisen lähes asumattoman seudun maisema. Metsää, suuri peltoaukea ja sen laidalla automarket. Tarkempi katselu kuitenkin paljastaa särön. Automarkettiin on juuri saapumaisillaan kaksi ihmistä kävellen.

Jos katsoo Helsingin Viikkiin vuosi sitten rakennetun marketin taakse, niin syykin tähän paljastuu. Kaavoittaja on sijoittanut kaupan paikkaan, jonka lähellä on asuintaloja.

Syynä ehkä törkeä huolimattomuus

Alle kilometrin päässä marketista on useita satoja talouksia. Lisäksi lähistöllä on Helsingin yliopiston kampusalue, joka sekin tuo kauppakeskuksen lähelle ihmisiä.

Helsingin kaavoitusviraston työntekijä epäilee itseään törkeästä huolimattomuudesta.

Kaavoittaja ei huomannut työnsä missään vaiheessa, että kävelyetäisyydellä automarketista olikin asutusta.
Kaavoittaja ei huomannut työnsä missään vaiheessa, että kävelyetäisyydellä automarketista olikin asutusta.

“Ehkä kartan reuna oli taipunut skannauksessa siten, että asutus jäi taitteen alle”, nimettömänä pysyttelevä kaavoitusviraston edustaja arvelee.

Hän aikoo erota tehtävistään välittömästi ja lupaa, ettei hae mitään omalla alallaan Euroopassa avoinna olevaa työpaikkaa.

Marketin sijainti on pakottanut monet vähän autoilevat lähiseudun asukkaat luopumaan henkilöautostaan.

“Lähellä olevaan markettiin asukas voi saapua paitsi kävellen myös polkupyörällä”, autokauppiaiden keskuskomitean korkeimman puhemiehistön puheenjohtaja Yrjö Vaunu kritisoi.

“Tällainen kaavoittajan anteeksiantamaton huolimattomuus on omiaan halvaannuttamaan uusien autojen myyntiä, tienrakennustoimintaa, kaupan keskusliikkeiden myyntikatekehitystä ja maamme taloutta ylipäätään.”

Yrjö Vaunu haluaa myös painottaa olevansa heteroseksuaali, vaikka Anna-lehti ei olekaan vielä tiedustellut hänen näkemyksiään naisista.

Pääkaupunkiseutu avainasemassa

Maakuntahallitusten keskusliitto kaipaa täsmällisempää otetta pääkaupunkiseudun rakennushankkeisiin, koska ne vaikuttavat koko Suomeen.

“Helsinkiin ei pitäisi rakentaa enää yhtään uutta kauppakeskusta, lähikauppaa, teollisuushallia, toimistorakennusta, asuntoa, leikkimökkiä, grillikotaa, koirankoppia tai lintulautaa”, maakuntahallitusten keskusliiton varatoiminnanjohtaja Sampo Pirnantaka linjaa.

Kaavoitusviranomaisten, kaupan keskusliikkeiden, kiinteistösijoittajien ja autokauppiaiden vuonna 1969 tekemän sopimuksen mukaisesti Suomeen ei ole tähän asti saanut rakentaa marketteja, jotka olisivat kävelymatkan päässä lähimmästä asutuksesta.

Palvelujen, työpaikkojen ja asuntojen sijoittaminen mahdollisimman etäälle toisistaan on välttämätöntä nykyaikaisen yhteiskunnan toiminnan ja kehityksen kannalta. Myös bussien reitit pyritään ainakin pienemmissä kaupungeissa suunnittelemaan siten, että matka- ja vaihtoajat muodostuisivat lyhyilläkin väleillä mahdollisimman pitkiksi.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori on arvostellut jyrkästi muutamia suuria kauppakeskushankkeita, mutta maakuntahallitukset ovat jo sopineet hänen vaihtamisestaan heti seuraavien vaalien jälkeen.Tykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.