Ensimmäisenä lumeen kaivetun luolaston huomasi eläkeläinen, joka oli lähtenyt aamuvarhain ostamaan puurohiutaleita. Hän havaitsi lumikasassa liikettä, ja pian sen keskeltä mönki esiin kokonainen turistiryhmä.
Lennolta myöhästynyt ryhmä oli yön aikana tehnyt Rovaniemen Lordi-aukion lumikasaan pesän, josta ei suostunut poistumaan. Ryhmän johtajaksi ilmoittautuva Maris Snowden kertoo, että porukka on todennut elämäntavan itselleen sopivaksi, eikä enää kaipaa entiseen.
”Luonnonmukainen ympäristö sopii meille. Lumi elementtinä on ainutlaatuinen.”, Snowden sanoo.
Lumiluolaston väki
kehitti oman kielen
Ryhmässä on monia kansallisuuksia. Se on lyhyessä ajassa kehittänyt oman kielen, jolla kommunikoi. Kieli sisältää eleitä, viittomia, huudahduksia ja ajoittaista murinaa. Myös lumipalloja heittämällä ja lunta toisten päälle viskomalla saa viestinsä perille.
Muutamalla ryhmän jäsenellä on yllään hopeinen toppa-asu ja neonväriset toppakengät. Osa ryhmästä on pukeutunut punaisiin kelkkahaalareihin, jotka he tiettävästi ovat anastaneet paikallisen safariyrityksen auki jääneestä varastosta. Läheisen hotellin aulatilasta he ovat hakeneet porontaljoja lämmikkeeksi.
”Olemme valmiita korvaamaan aiheuttamamme vaivan”, Snowdon toteaa.
”Emme halua aiheuttaa paikallisille harmia, olemmehan kaikki yhtä suurta perhettä.”
Ryhmässä on mukana myös lapsia, ja koko idea lumikasaan muuttamisesta saikin alkunsa yhden lapsen älynväläyksestä. Raul, 9, kertoo maantiedon tunnilla oppineensa, että lumi pitää lämpimänä.
”Kun myöhästyimme lennolta, ehdotin heti, että tehdään luola. Olin päivällä laskenut mäkeä samassa lumikinoksessa jossa nyt asumme, ja se tuntui niin ihanalta, että halusin palata takaisin.”
Raul kertoo houkutelleensa mukaan ensin oman perheensä, jonka jälkeen muu ryhmä seurasi perässä. Raul tosin esittää huomionsa pääosin viskomalla lumipalloja, joten täyttä varmuutta hänen viestinsä sisällöstä ei ole.
Paikalliset asukkaat: Ryhmä
kanniskelee akkaa ympäriinsä
Paikallisissa asukkaissa turistien asumus herättää ristiriitaisia tunteita. Sampokeskuksen edustalla istuvat Jarmo, Kale ja Ippu toteavat, että erityisesti närää on herättänyt se, että turistit kävivät aluksi tarpeillaan joulukuusen alla.
Rovaniemeläiset vapaaehtoiset ovat sittemmin tuoneet lumiluoliin muuttaneille ämpäreitä, joihin he voivat asioida. Niiden tyhjentäminen on kuitenkin osoittautunut ongelmaksi.
”Onhan se nyt aika outoa, että kanniskellaan kakkaa ämpärissä ympäriinsä”, Ippu päivittelee.
Ryhmä on kuitenkin sopinut, että he voivat käydä tyhjentämässä ämpärit viereisen hotellin naistenvessassa, kunhan eivät tee sitä muiden asiakkaiden läsnäollessa.
”Tavallaan kyllä ymmärrän, että joku haluaa elää näin, ja olen valmis tukemaan tällaista luonnonmukaista elämäntapaa, hotellin virkailija toteaa. (Virkailija haluaa pysyä nimettömänä. Henkilöllisyys on toimituksen tiedossa.)
Paikalliset matkailuyrittäjät näkevät lumiluolissa runsaasti mahdollisuuksia. Myös opiskelijoiden näkökulmasta niissä voisi olla potentiaalia.
”Täällä on lunta marraskuusta toukokuuhun. Opiskelija-asunnoista on pulaa, eli lumiluolaston voisi hyvin rakentaa vaikkapa yliopiston takametsään”, opiskelijayhdistyksen aktiivi Repe Maa-Asunta visioi.
Kysytäänpä vielä, mitä lumiluolissa asuva ryhmä aikoo tehdä, kun lumet joskus sulavat.
”Ehkä etsimme uuden luolaston, tai muutamme yhdessä johonkin etelään. Jos ryhmämme hajoaa, ajattelemme tätä aikaa universumin suomana lahjana, yhteisenä matkana, jonka jaoimme”, Maris Snowdon toteaa.
Hänen silmänurkastaan tipahtaa poskelle kyynel, joka hetkessä muuttuu jäähelmeksi.
Teksti: Ella-Reetta Lumikko-Aho, Satiiriämpäri 2025 -kilpailija