Suomessa tehdään Petteri Orpon (kok) hallituksen ministereiden haastatteluihin argumenttien ja usein toistettujen sananparsien ääniä livenä suoran lähetyksen päälle.
Ensireaktioni uutiseen oli sekoitus järkytystä ja shokkia. Kun kerroin asiasta ystävilleni, kaksi heistä muutti maakuoppaan ja kolme muuta liimasi itsensä eduskuntatalon ovenkahvaan.
Tästä käynnistyi vuoden mielenkiintoisin juttuprojektini. Selvisi, että saan yhteyden näiden ääninäytteitä tekevien teknikkojen salaiseen esimieheen. Kun viimein sain häneen puheyhteyden, taustaäänien perusteella tunnistin harjoitusten olevan käynnissä, sillä kaiuttimesta kantautui Van Halenin Jumpin introa.
Kun kerroin olevani toimittaja, luurin toiseen päähän laskeutui syvä hiljaisuus, ja pääsimme samantien asian ytimeen. Sain kutsun salaiseen Helsingin Pasilassa sijaitsevaan studioon, johon matkustin jo saman päivän aikana puhelun soitettuani.
Valmiit lauseet
reaaliajassa
kuvien päälle
Käytännössä kaikkiin reaaliaikaisiin lähetyksiin soitetaan valmiista lauseista ja sanoista muodostettuja ääninäytteitä reaaliaikaisesti kuvan päälle. Huulien synkronisointi tapahtuu uusimman tekoälyteknologian avulla, joten katsojat eivät välttämättä huomaa minkäänlaista eroa aitoon lähetykseen.
Haastattelemani ääniteknikkojen esimies Mooki (nimi muutettu) perustelee toimintaa sillä, ettei hallituksen yhteistä rintamaa saada muuten pidettyä millään kasassa. Nykyinen vaikea tilanne vaatii uhrauksia meiltä kaikilta. Kulut päätyvät veronmaksajien maksettavaksi.
”Jos soitat tuon alimman C-nuotin tuosta, niin heidän itkunsa on siihen varsin todenmukaisesti tallennettu”, Mooki ohjeistaa.
Mooki kaivaa toimistonsa laatikosta teippirullia. Yhdessä lukee Purra, yhdessä Orpo. Ääniteknikot teippaavat koskettimien yläpuolelle merkintöjä, jotta tietävät mikä ääninäyte on soitettava milloinkin. J
Joskus käsikirjoitus on hyvin tarkasti määriteltyä, ja livelähetyksessä on oltava ajoituksen kanssa erittäin tarkkana. Aivan oikeassa laidassa on kaksi punaiseksi teipattua kosketinta, joiden yläpuolella lukee “2023: 1 & 2”. Mitä ne tarkoittavat?
”Tähän on ohjelmoitu kaksi yleisintä lausetta joiden toistaminen on ollut etenkin tänä vuonna hyvin olennaista”, Mooki sanoo.
Ensimmäisestä toistuu ääninäyte “köyhiltä ei leikata”, ja toisesta jo varsin hyvin kansalaisten suuhun vakiintunut “kaikilla on halu päästä tekemään hallitusohjelmaa”.
”Joskin tämä jälkimmäinen alkaa olla jo parhaat hetkensä nähnyt”, Mooki naurahtaa.
Repliikit käsi-
kirjoituksen tai
intuition pohjalta
Kun haastattelun aikana koittaa hiljainen hetki, ääniteknikolla on vain millisekunteja aikaa seurata joko tarkoin laadittua käsikirjoitusta, tai reagoida hetkeen intuitionsa pohjalta.
”Pahimmat ongelmat olemme kohdanneet, kun olemme joutuneet palkkaamaan minimipalkalla osa-aikatyöntekijöitä, joiden reaktioajassa on vielä parantamisen varaa. Niinpä aiommekin jatkossa panostaa entistä enemmän työntekijöidemme koulutukseen, ja olemme kehittäneet tietokone-ohjelman juuri tätä varten.”
Saan tämän kyseisen ohjelmiston testattavakseni. Ruudulla vilahtelee ministereiden kasvoja, ja Mooki kehottaakin minua painamaan juuri oikeaa kosketinta täsmälleen oikealla hetkellä, henkilön kuvaan perustuen.
”No nyt painoit vahingossa Petterin kommentin Riikalle. No, ei se mitään. Onhan näitä sattunut, etenkin tänä vuonna”, Mooki tokaisee otsaansa hieroen.
Kesällä 2023 miljoonat suomalaiset kuulivat kuinka rasismista irtisanouduttiin tiuhaan tahtiin, joskus jopa useita kertoja päivässä, niin televisiossa kuin radiossa.
Näiden lähetysten puheet olivat nauhoitteita, suoraan Mookin parhaimman ääniteknikon syntetisaattorin koskettimista. Sen tarkemmin Mooki ei halua tätä kuumana mediassa ollutta asiaa avata. Tiettyjen yksityiskohtien on säilyttävä salaisuutena jatkossakin.
”Tästä a-mollista lähtee yleensä se paras kombinaatio, kun koskettimia painaa juuri oikeassa järjestyksessä ajoitus huomioiden”, Mooki toteaa vielä itsekseen suljettuani studion oven.
Teksti: Gerald Pasce, Satiiriämpäri 2024 -kilpailija
Tamä juttu on mukana Satiiriämpäri 2024 -kirjoituskilpailussamme. Voittaja valitaan tammikuun loppupuolella Facebook-tykkäysten, -jakojen ja kommenttien määrän perusteella. Osallistu sinäkin! Palkintona ilmaisia ämpäreitä! Lähetä tekstisi kilpailulomakkeellamme tai lue ainakin kaikki #Satiiriämpäri2024-kisan jutut ja esitelmöi niistä ystävillesikin aamulla, päivällä, illalla ja yöllä.