Liiton tuoreesta ohjeistuksesta käy ilmi, miten kuka tahansa virkamies voi kilpailuttaa ohjelmistojen tarjoajat koulutuksestaan ja ymmärryksestään riippumatta.
Tietokoneohjelmistojen hankinnan ohjeistuspaperin saattoi löytää tai sitten ei löytänyt siivooja pyyhkiessään yli 180 cm korkuisen hyllyn päältä pölyjä, vaikka ei ole saanut palkkaa kolmeen kuukauteen palkanmaksuohjemiston ongelmien takia.
Uutissirkuksen erikoistoimittaja Uolevi Ahosen kysyessä ohjeistuksen olemassaolosta Kuntaliitto antoi lausunnon: “Kiistämme ehdottomasti ohjeistuksen olemassaolon tai jos se on olemassa, niin sitä on väärin siteerattu tai ainakin se on vääryydellä hankittu tai vaihtoehtoisesti ohjeistuksessa ei ole mitään, mikä ei olisi ollut julkisuudessa aikaisemmin.”
Julkaisemme hankintaohjeistuksen kokonaisuudessaan:
1. Ohjelmalla pitää olla yksiosainen nimi, mielellään naisoletetun etunimi tai auktoriteettia huokuva nimi.
2. Jos myyjä on onnistunut myymään saman tuotteen jollekin muulle taholle, niin se sinänsä on jo meriitti, joten emme kysele käyttäjäkokemuksia.
3. Monimutkaisuus on laadun tae. Monimutkaisuus tarkoittaa, että ohjelma pystyy kaikkeen.
4. Tuote voidaan ottaa käyttöön vajaatoimintaisena, koska tilaajalla on aina kiire! (Varsinkin jos tilaaja huomasi tänään, että edellisen ohjelman lisenssi umpeutui eilen.)
5. Jos ohjelman myyjällä on vanhentunut ohjelmakoodi, niin se on ihan hyvä, vanhentunut tarkoittaa koeteltua ja hyväksi havaittua.
6. Loppukäyttäjiä ei tarvitse konsultoida etukäteen, eikä kouluttaa käyttöön, kyllähän myyjä tietää paremmin mitä loppukäyttäjä tarvitsee ja kyllä työ tekijäänsä neuvoo.
7. Jokaisesta muutoksesta ja viilauksesta voidaan laskuttaa, koska veronmaksaja maksaa.
8. Hankintaneuvotteluiden päävastuullinen neuvotteleva virkamies palkataan myyjän firmaan johtajaksi.
9. Allekirjoitukset paperiin laittavat neuvotteleva virkamies ja henkilö, joka voidaan laittaa sanomaan julkisuuteen: “Sori, tämä meni vähän pieleen!”
Teksti: Armas Kiiskelä, Satiiriämpäri 2023 -kilpailija
Tamä juttu on mukana Satiiriämpäri 2023 -kirjoituskilpailussamme. Voittaja valitaan tammikuun puolivälissä Facebook-tykkäysten, -jakojen ja kommenttien määrän perusteella. Osallistu sinäkin! Palkintona ilmaisia ämpäreitä! Lähetä tekstisi kilpailulomakkeellamme tai lue ainakin kaikki #Satiiriämpäri2023-kisan jutut ja esitelmöi niistä ystävillesikin.