Ajatushautaamo Epäkriisin projektiopäällikkö Ville Valopään mukaan suomalaiset kansanedustajat ja ministerit pystyvät pitämään kiinni yhteisesti sovituista asioista maksimissaan kolme vuotta ja kuusi kuukautta.

Hän ehdottaakin, että eduskuntavaalit tulisi järjestää jatkossa 3,5 vuoden välein, jotta nykyisen kaltaisista hallituskriiseistä päästäisiin eroon.
”Olemme havainneet pitkäaikaisessa seurantatutkimuksessamme, että poliitikoilla on erityinen geenivirhe, joka saa heidän kilparauhasensa erittämään riitahormonia, jos hallituskausi jatkuu pitempään”, Valopää kertoo.
Valopää toteaa, että kyseinen geenivirhe ei ole synnynnäinen, vaan kehittyy nopeasti poliitikon päästyä eduskuntaan.
”Monilla yhteiskunnallisen keskustelun osa-alueilla suosituksi nousseella foliomenetelmällä olemme saaneet selville, että eduskuntatalo on rakennettu aikanaan dinosauruksen raadon tai muun sen kaltaisen fossiilioletetun päälle.”
”Raato erittää säteilyä, joka muuntaa eduskuntatalossa oleskelevaan henkilön konsensusgeenin sellaiseksi, että hänen sopukestävyytensä lyhenee kolmeen ja puoleen vuoteen”, Valopää selventää.
Hänen mukaansa vaalikauden lyhentämisen vaihtoehtona olisi rakentaa uusi eduskuntalo johonkin muuhun paikkaan kuin Arkadianmäelle, jolloin dinosauruksen raadon säteilyn vaikutus kansanedustajiin loppuisi.
Hän ei kuitenkaan pidä tätä vaihtoehtoa realistisena, sillä kaikki puolueet ovat sopineet eduskunnan saunan eteisessä perjantaina kello 23.30, että Suomen eduskunnan on oltava alle 200 metrin päässä Museokadun ja Aurorankadun risteyksessä sijaitsevasta jazzravintolasta.
”Eikä niillä kulmilla myöskään ole lähiaikoina vapautumassa tyhjiä tontteja”, projektiopäällikkö huomauttaa.
Säteilyturvakeskus pitää Ajatushautaamo Epäkriisin säteilytutkimuksen tuloksia tietellisesti arveluttavina, ja huomauttaa omiin mittauksiinsa vedoten, ettei eduskunnan seinien sisällä kovinkaan usein säteile.
Teksti: Stefan Kuljunperä, Satiiriämpäri 2023 -kilpailija
Tamä juttu on mukana Satiiriämpäri 2023 -kirjoituskilpailussamme. Voittaja valitaan tammikuun puolivälissä Facebook-tykkäysten, -jakojen ja kommenttien määrän perusteella. Osallistu sinäkin! Palkintona ilmaisia ämpäreitä! Lähetä tekstisi kilpailulomakkeellamme tai lue ainakin kaikki #Satiiriämpäri2023-kisan jutut ja esitelmöi niistä ystävillesikin.