Press "Enter" to skip to content

Kotimaa

Eskaloituminen kärjistyi useissa mediataloissa

Ukrainan sota on lisännyt eskaloitua-verbin käyttömäärät äärimmilleen otsikoissa, ingresseissä, leipäteksteissä ja suorissa raporteissa.

tietokoneen näppäimistö
Teleobjektiivilla otetusta kuvasta käy ilmi, että tässäkin toimittajan sormi on synnyttämäisillään eskaloitua-sanan.

Uutissirkuksen kielenhuolto- ja laiskuusasiantuntija Uolevi Ahonen on kahden viikon sisällä kirjannut ylös lähes 3 700 eskaloitumista. Hänen mukaansa eskaloituminen on tunkeutunut myös kahvipöytäkeskusteluihin.

”Suosimallani liikenneasemalla kun salakuuntelin jutustelua naapuripöydästä, havaitsin puhuttavan ilmavaivojen eskaloitumisesta hernekeitto-aterian jälkeen.”

Helsingin Sanomien jutuissa eskaloitua-verbi esiintyi perusmuodossaan 1990-luvulla viisi kertaa, 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen kestäessä seitsemän kertaa, 2010-luvulla 42 kertaa, mutta vuoden 2020 tammikuun ja tämän päivän välisenä aikana jo 18 kertaa.

”Ja tämä siis vain verbin perusmuodosta laskettuna yksistään Hesarissa.”

Eskaloitumisella tarkoitetaan laajenemista, paisumista tai kärjistymistä.

Uutissirkuksen saamien tietojen mukaan eskaloituminen on yleistynyt viime vuosina kaikissa meditaloissa.

Esimerkiksi paikallislehti Kaakonkulma kertoi viime kesänä, että Virolahden karhuongelma eskaloituu. Sipoon Sanomissa puolestaan Junon ja Leon duoprojekti eskaloitui trioksi.

Ahonen arvelee, että pahin on vielä edessä.

”Jos rauhanneuvotteluissa edetään, seuraaavaksi eskaloituu tiekartta-termin käyttö suunnitelma-sanan tilalla”, hän ennustaa.Tykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.