Press "Enter" to skip to content

Kulttuuri

Varhaisteini kuunteli biisin alusta loppuun

Yksitoistavuotiaan pojan epäillään altistuneen kokonaiselle musiikkikappaleelle isoisänsä kuljettamassa autossa, jonka radio oli auki.

sormi painaa autoradion nappulaa Kuva: Breakingpic/Pexels
Kuva: Breakingpic / Pexels

Isoisän arvellaan ikänsä vuoksi keskittyneen ajamiseen niin syvästi, että hän ei vaihtanut radiokanavaa kertaakaan koko matkan aikana, ei edes liikennevaloissa.

Taajuudelta soinut kappale sisälsi sekä tarinan että kertosäkeen. Tapaus on ensimmäinen laatuaan Uudellamaalla, mutta poika selvisi siitä säikähdyksellä.

Kappaleen kuuntelu kokonaan on herättänyt huolta alueen lapsissa ja nuorissa. Nuorisotalon eli Nutan sohvilla asiasta on käyty laajaa keskustelua. Nuoret ovat yhdessä pohtineet, kuinka tulisi toimia, jos vastaava tilanne sattuisi kaverille tai pahimmassa tapauksessa nuorelle itselleen.

“Emmä tiedä, se ois pakko sit yrittää käsitellä jotenkin sillai, et pilkkois sen kuuleman kolmen sekunnin pätkiin, ehkä aivot vois silleen sitten selvitä, mut emmä tiedä” pohtii Toivo, 13, Snäpin välityksellä.

“Me vittu frendien kanssa puhutaan kolmen minsan laalaalaa -syndroomasta. Boomerit ei tajuu, et se on ihan vitun vaarallista vetää korviinsa jotain biisejä alusta loppuun”, ehtii Sofia, 14, sanoa Tiktokissa.

Lasten- ja nuorten hyvinvoinnin laitoksen viesti on samansuuntainen.

“Elävän musiikin keikat ovat ihan no-go-listan kärjessä, mutta vanhemmille pitäisi olla sanomattakin selvää, että ne radiot pidetään irtikytkettyinä kodissa, mökillä ja autossa. Ei näiden asioiden kanssa kannata ruveta isommin flirttailemaan” arvioi erikoistutkija ja jungmanni Pertti Nieminen.

Jatkossa levy-yhtiöt joutunevat syynäämään julkaisunsa entistä tarkemmin.

”A-osa, b-osa ja kertosäe ovat mennyttä maailmaa. Pelkkä kertosäe riittää hittibiisiksi, ja sehän mahtuu hyvin muutamiin sekunteihin, mieluiten alle puoleen minuuttiin, ettei suoratoistapalvelun tarvitse ryhtyä siirtämään rahojaan artistille tämän saamien kuuntelukertojen vuoksi”, Uutissirkuksen musiikki- ja algoritmiasiantuntija Uolevi Ahonen arvioi.

”Latinoversio kertosäkeestä on tietenkin hyväksi, koska se lisää teoksen mahdollisuuksia nousta esimerkiksi Spotifyn kuratoidulle biisilistalle ja antaa siten muusikolle näkyvyyttä.”

Teksti: Aukusti Moska, maakuntakirjeenvaihtaja & Gilbert Granholm, päätoimittajaTykkäsitkö jutusta? Tietosuojadirektiivin vuoksi Tykkää-nappula näkyy tämän rivin yläpuolella vain jos olet kirjautunut Facebookiin ja hyväksynyt sen asetusten evästevalikosta valinnaiset evästeet.

Info Mediatiedot Toimitus Toimittajaksi Kauppa International

© 2022 Suomen Uutissirkus & Cheatingu Consulting & Pohjoisnapa-tuotanto, BOX 1047, 00101 HELSINKI, FINLAND | Uutissirkus on kansainvälinen ilosanomalehti verkossa eli satiirinen ilmaisjakeluverkkolehti | Vastaava päätoimittaja: Gilbert Granholm | ISSN 1798-5048 | Huumori, komiikka, satiiri, ajankohtaissatiiri, parodia, travestia ja muu burleski jonglööraus alkoi cheatingu.com -sivustolla vuonna 2004 | Entries (RSS) | Käytämme evästeitä, jotta kaikki liikehtimisenne internjetissä taltioituisi mahdollisimman moneen paikkaan ja edistäisi meidän ja etenkin yhden jos toisen muunkin tahon puuhailuja, jotka kaikki totta tosiaan kestävät päivänvalon, niin että eipä tässä sitten muuta kuin jatkat surffailua ja näin osoitat hyväksyväsi kaiken edellämainitun, mutta toisin kuin jokseenkin kaikki muut voit toki lukaista vielä tietosuojaselosteemme.